Для провайдерів у прифронтових зонах мають бути дотації від держави — експерт

За 1,5 роки повномасштабного вторгнення рф держава навіть не може вирішити проблему з блокування доступу до платформ та програм у Донецькій області, вже не кажучи про відновлення мереж.

Для провайдерів у прифронтових зонах мають бути дотації від держави
Для провайдерів у прифронтових зонах мають бути дотації від держави

Про це під час 14-й Українського форуму з управління Інтернетом IGF-UA 2023 заявив провайдер «Єліт Лайн», Краматорськ Микола Кучерук.

«У Краматорську через ракетні обстріли значно пошкоджені комунікаційні лінії. За 2022- 2023 рік — більше 100 км оптичних магістралей. Також нас блокує багато ресурсів, вважаючи Краматорськ та іншу не окуповану частину Донецької області непідконтрольною Україні. Тому там без додатковій дії операторів не працює зум та деякі освітні платформи», — каже Микола Кучерук.

Також за його словами, з міста масово виїхав бізнес. Тому самостійно покривати всі видатки для того, щоб надавати інтернет абонентам, дуже складно.

«Мають бути дотації від держави. Адже ще меншим гравцям на регіональному ринку доводиться ремонтувати мережі за власний рахунок і підтримувати мережу у працездатному стані. Зараз тема конкуренції принципі не на часі. Однак підтримки від держави немає. За 1,5 роки повномасштабного вторгнення рф держава навіть не може вирішити проблему з блокування доступу до платформ та програм», — резюмує провайдер.