Є велика кількість факторів, які впливають на стабільність роботи мережі, — Савчук

Є велика кількість факторів, які впливають на стабільність та якість роботи мережі електронних комунікацій, особливо за останні два роки.

Олександр Савчук під час 14-го Українського форуму з управління Інтернетом
Олександр Савчук під час 14-го Українського форуму з управління Інтернетом

Про це сказав голова Правління Інтернет асоціації України, директор «Атраком» Олександр Савчук під час 14-го Українського форуму з управління Інтернетом 17 листопада.

«Ці фактори впливали не весь час, не на всій території України та не для всіх типів мереж. Це інформація, яку потрібно враховувати. Тобто якщо ми беремо, наприклад, проблеми з електроживленням або проблеми з бронюванням, то вони характерні для всіх гравців ринку в усіх регіонах. Якщо ми беремо проблеми з руйнуванням мереж, це характерно більше для східних регіонів і для регіонів, які знаходяться в безпосередній близькості до лінії розмежування. Тобто тут дуже різна інформація буде для різних компаній», — зазначив він.

За його словами, перша проблема — це люди.

«Мається на увазі доступність людей, тобто ми маємо проблеми з бронюванням. Усі компанії з цим стикаються. І маємо проблеми з міграцією людей. Відповідно, компанії стикаються з проблемами, що не мають трудового ресурсу. Така є проблема, вона для всіх компаній в принципі по Україні характерна», — додав голова Правління ІнАУ.

Ще одна проблема, з якою періодично стикаються компанії, — це свобода пересування по території України.

«Ми маємо комендантську годину в більшості регіонів і в більшості міст України. І, відповідно, не завжди дуже легко вирішується питання з перепустками. Через це час відновлення певних аварій або певних проблемних ситуацій виходить більшим, ніж вважалося», — сказав спікер.

Також проблема, з якою компанії стикалися на початку повномасштабного вторгнення, а наразі, на його думку, про неї вже ніхто не пам'ятає, — це постачання паливо-мастильних матеріалів.

«Дійсно наразі ми не маємо цієї проблеми, про неї ніхто не думає, але було десь два місяці у 2022 році, коли ці проблеми були. Дійсно компанії не мали можливості пересуватися територією стільки, скільки це було необхідно», — підкреслив Савчук.

Він відмітив, що наразі найбільша проблема, — це блекаути та проблеми з електропостачанням.

«Звісно, компанії з цим стикалися, але по-різному на різні компанії це впливало. Якщо ми маємо, як приклад, магістральні компанії, для них блекаути минулого року не були досить критичними, тому що в нас не було таких блекаутів, які призводили до відключення половини країни одночасно, відповідно, дуже великої кількості точок відмов по електроенергії не було. Ті проблеми, які були, досить легко з ними справилися ці компанії. Інша мова йде, якщо ми кажемо про компанії, які не мають мережі доступу. В їхньому випадку вони мають дуже велику кількість точок, які потрібно заживити, дуже велику щільність на маленькій території, у мікрорайоні або якомусь місті», — зазначив спікер.