Українська мова має бути в українському сегменті інтернету абсолютною — освітній омбудсмен

Перебування наших дітей у російському ютубі — інформаційна диверсія, яка загрожує нашій національній безпеці.

Українська мова моя бути в українському сегменті інтернету абсолютною
Українська мова моя бути в українському сегменті інтернету абсолютною

Про це під час 14-й Українського форуму з управління Інтернетом IGF-UA 2023 заявив Освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

«Без законодавчого функціонування державної мови важко зберігати українську ідентичність. Українська мова моя бути в українському сегменті інтернету абсолютною. Цей процес почався ще в 2004 році після першого Майдану. Однак, коли ми побачили справжнє обличчя „братського народу“, дуже багато людей здригнулося та переглянуло своє ставлення до мови, як до ідентифікатора нашої національної ідентичності», — каже Сергій Горбачов.

На його думку, наші діти мало не народжуються з гаджетами — це створює для нас додаткові виклики та можливості, які треба враховувати. Зокрема, щодо інтернету.

«Якщо ми не будемо звертати увагу, що наші діти перебувають в російському ютубі, то це інформаційна диверсія, яка загрожує нашій національній безпеці. Нам треба зрозуміти, чому діти на перервах спілкуються російською та дивляться російський контент, хоча українського контенту дуже багато. Зараз українська мова в освіті набуває шаленого значення через цифровізацію. Спочатку ковід, а тепер повномасштабне вторгнення змусило перейти освітян на дистанційне навчання. Український сегмент інтернету в освітньому сенсі переживає дуже серйозні позитивні зміни. Але якщо ми зробимо український сегмент інтернету дійсно українським, то Україна у сучасному технологічному світі просто не буде існувати, як суб’єктна одиниця», — резюмує Сергій Горбачов.