Я ненавиджу фразу «спорт поза політикою», — президент Національної федерації самбо

Будь-яка розумна, досвідчена, різностороння людина, яка відслідковує навколишнє життя, розуміє, що спорт не може бути просто апріорі поза політикою.

Вадим Рогач у програмі «Точка зору»
Вадим Рогач у програмі «Точка зору»

Про це сказав президент Національної федерації самбо України Вадим Рогач у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Я ненавиджу фразу „спорт поза політикою“. Тому що це неможливо. Тому що спорт — це частина суспільно-політичних міжнародних відносин, як культура, економіка, політика, бізнес, наука», — зазначив він.

За його словами, в Україні зруйновано багато спортивної інфраструктури, через що спортсмени не можуть повноцінно готуватися до змагань.

«„Спорт — це ж мир, спорт поза політикою, у спорті всі країни мають рівні права…“ Чому люди, які кажуть цю фразу, є агресорами, вони повноцінно спокійно продовжують тренуватися? Для мене, якщо з агресорами все ясно, то більше дратує, коли мене починають вмовляти інші країни», — додав гість програми.

Рогач розповів, що на міжнародних змаганнях йому доводилося пояснювати людям на прикладах, що відбувається в Україні.

«Мені дуже сподобалося, коли в нашого президента Володимира Зеленського була зустріч з іноземними журналістами з Латинської Америки й одна журналістка питає: „Чим ми можемо допомогти Україні?“. Наш президент сказав, що для того, щоб розуміти, чим допомогти, треба зрозуміти, що відбувається. І він задав питання: „Скажіть, яка загальна площа вашої країни?“. Журналістка відповідає: „280 тисяч км²“. Він каже: „В Україні 300 тисяч км² заміновано. От уявіть собі свою країну, яка повністю замінована“. Такі приклади дуже вражають і чітко пояснюють людям, що відбувається», — сказав президент НФСУ.

Тобто, на його думку, міжнародній спортивній спільноті треба донести масштаб того, що відбувається в Україні.