Керівництво Держспецзв’язку розікрало американські кошти — хакер

За інформацію від джерел, які безпосередньо працюють в структурах Держспезв’язку та СБУ, ці гроші, про які начебто йдеться в підозрі НАБУ, а саме — 62 млн збитків, які нанесені в результаті діяльності певних посадових осіб з Держспезв’язку, є американськими.

Керівництво Держспецзв’язку розікрало американські кошти
Керівництво Держспецзв’язку розікрало американські кошти

Про це в коментарі заявив український «білий хакер», представник «Мамкіни хакери» Микита Книш.

«Гроші американські, адже в підозрі САП та НАБУ, вказано надання міжнародної допомоги. Відповідно до інформації з публічних джерел, у кібербезпеку вкладався тільки фонд USAID. Також на кібербезпеку збирав фонд „Повернись живим“. Але за нашою інформацією, він збирав не на кібербезпеку, в начебто на кіберпідрозділ чи так звану кіберармію. Тому методом виключення розкрадання коштів відбулося або фондом „Повернись живим“, який начебто у скандали, ще не потрапляв, або ж USAID виділив кошти, які розікрали. Тому зроблю припущення, що гроші розкрадалися американські», — каже хакер.

На його думку, в пресрелізі НАБУ та САП заявлено, що до цієї схеми бути причетні 6 осіб з Держспезв’язку.

«Це кишенькова структура СБУ. Тому самостійно голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь не міг приймати таких рішень без погодження зі Службою безпеки України в питаннях засекречення чи розсекречення тих чи інших закупівель. Там не одна людина приймає рішення щодо того купувати чи ні, та що саме та у кого купувати. А також відкрито чи засекречено купувати. Адже Держспецзв’язку не самостійна структура, а лише філіал СБУ, який не так давно відпучкувався від Служби безпеки. Певні ниточки можуть вести до Топ -керівництва СБУ. Без їх відома не можна було засекретити інформацію, щодо закупівель у Держспецзв’язку, виключно виходячи з публічної доступної інформації, хто кому підпорядковується, або хто кого перевіряє на наявність зберігання належного або використання держтаємниці та процедури засекречення та розсекречення держзакупівель. Виключно методами дедукції можу припустити, що СБУ також має до цього розкрадання відношення. А ось ступінь та міру цього відношення має встановити слідство, а вироки має робити суд. Історія покаже цих героїв згодом», — резюмує хакер.

Нагадаємо, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру голові Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації у заволодінні понад 62 млн грн. Кабмін звільнив голову Держспецзв'язку України Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору.