Політолог розповів, чого чекати Україні від «голландського Трампа» після перемоги на виборах

Все буде залежати від формату коаліції. Однак розвороту політики країни на 180 градусів не буде.

Політолог розповів, чого чекати Україні від "голландського Трампа"
Політолог розповів, чого чекати Україні від "голландського Трампа"

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

" Насправді перемога партії «Свобода» і Нідерландах відбулася, тому що попередня коаліція розвалилася на ґрунті міграційного питання. Вибори були проведені під прапором вирішення проблем з мігрантами. Це основний меседж, який використовувався опозицією. Не дивлячись на теперішні заяви Герта Вілдерса, насправді, у палаті представників 150 місць. Тому там можуть бути різні конфігурації коаліції. Плюс Нідерланди це не республіка, а конституційна монархія з правлінням парламенту в тому числі. Там є потужний король, який стабільно підтримує Україну. Він також має відношення до виконавчої влади. Відповідно у форматі коаліції, якщо власно цей Герт Вілдерс і стане прем’єр — міністр, то, по-перше, він буде обмежений загальною Нідерландською політикою, тим що бачить король. Це допоможе Нідерландам уникнути курсу стосовно зовнішньої політики. Також все залежатиме від формату коаліції", — каже І. Чаленко.

За його словами, перемога на виборах ультраправої «Партії свободи» на чолі з Гертом Вілдерсом є сигналом, що правий спектр в ЄС укріплюється.

" А це важливо не тільки з точку зору національних виборів в державах членах ЄС. Нагадаю, що вибори Європарламенту відбудуться в червні 2024 року. Це теж конструювання майбутніх шансів різних політичних сил. Також це сигнал володимиру путіну, що можна й надалі гратися з міграційною темою. Вона дає хороший результат під час виборів. Тож ми й далі бачитемимо намагання Кремля підірвати європейську єдність через тему мігрантів", — каже І. Чаленко.

За його прогнозами, ми й далі побачимо політичну боротьбу всередині Нідерландів.

" Однак курс країни не зміниться на 180 градусів. Тобто розвороту не буде", — резюмує політолог.

Нагадаємо, що на виборах у Нідерландах перемагає ультраправа «Партія свободи» на чолі з Гертом Вілдерсом. Він є популістом, затятим антиісламістом, а також обіцяє припинити підтримку України.