Законопроєкт щодо заборони УПЦ МП хочуть відправити до Венеційської комісії: чи порушує він права людини?

Деякі депутати Верховної Ради хочуть відправити до Венеційської комісії законопроєкт про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з росією. Головний акцент у зверненні робиться на нібито порушенні прав людини та переслідування громадян за релігійною ознакою.

Предстоятель УПЦ Онуфрій
Предстоятель УПЦ Онуфрій

Чи дійсно цей законопроєкт порушує права людини, розповів юрист, народний депутат VI-VII скликань і керівник Українського центра соціально-правових досліджень Володимир Пилипенко в коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Я чотири роки представляв Україну у Венеційській комісії. Венеційська комісія є дорадчим органом Ради Європи. Венеційська комісія дає юридичні поради в питаннях, що стосуються фундаментальних прав і свобод, виборів, функціонування демократичних інституцій і функціонування судової влади. Коли ми говоримо про це питання, насправді зі змісту того листа не вбачається взагалі, що це відноситься до відання Венеційської комісії. Мова йде не про права людини, верховенство права чи право на свободу сповідування релігії, яке передбачене статею 35 Конституції. Мова йде про питання національної безпеки, адже мова йде про таке життєвоважливе питання — існування української держави», — пояснив він.

За його словами, цим законом захищається національна безпека, існування української держави.

«Мова йде про заборону організації, яка знаходиться в державі, що здійснює збройну агресію проти України та здійснює геноцид українців, про заборону організації, яка підтримує збройну агресію, яка пропагує знищення українців, яка благословляє на знищення українців. Тобто мова тут іде не про те, що комусь забороняють сповідувати якусь релігію чи молитися, абсолютно ні, ніхто нікому не забороняє. Мова йде про заборону самої організації, яка шкодить безпеці України. Це не відноситься до відання Венеційської комісії, це по-перше. По-друге, ми розуміємо, що від цього виграє лише Московський патріархат. Якимось чином відтерміновують його заборону діяльності в Україні», — зазначив юрист.

Також Пилипенко додав, що подавати будь-які документи на розгляд Венеційської комісії — це право голови Верховної Ради, а не його обовязок.

«Більше того, навіть якщо, припустимо, таке станеться, це не перешкоджає погодженню законопроєкту відповідно до регламенту Верховної Ради та прийняття його у відповідні строки. Українці сьогодні знаходяться в стані війни, війни за своє існування. Українській державі не потрібні юридичні поради, як забезпечити боротьбу з агресором і як досягти перемоги. Все-таки як громадянин України, як юрист я не бачу взагалі необхідності це робити. Можливо, це може статися, але це приклад того, як у нас толерується діяльність тих, хто має на меті знищувати українців», — підсумував він.