Ймовірно Байда та Дмитро Вишневецький — це різні особи, — історик

Ймовірно Байда, про якого співають у пісні «В Царіграді на риночку», та Дмитро Вишневецький — це різні особи.

Сергій Коваленко в програмі «Точка зору»
Сергій Коваленко в програмі «Точка зору»

Таку думку висловив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«„В Царіграді на риночку“ — це пісня про Байду. Коли та кому прийшла в голову думка, що це йдеться про Дмитра Вишневецького, звідки виник цей зв'язок, я чесно кажучи цього не досліджував. Хоча я думаю, можна дослідити, хто вперше запропонував вважати того пісенного Байду Дмитром Вишневецьким», — зазначив він.

За його словами, колись в українській і польській історіографії був романтичний період, коли дослідники «багато чого намислювали».

«От пісня про Байду була завжди відомою, вона давно відома. Мало того, я її, наприклад, знаю ще з дошкільного віку, коли я до діда в село їздив влітку. Дід цю пісню співав. Тобто це досить поширена була пісня, відома. А от кому прийшла в голову думка пов'язати з цією піснею Дмитра Вишневецького та зробити його Байдою — це питання. Тим більше, що той образ Дмитра Вишневецького, який нам відомий з історичних документів, абсолютно не відповідає цьому образу гультяя Байди, який в Царіграді п'є горілочку, сп'яна ображає царя», — пояснив гість програми.

Водночас Дмитро Вишневецький був просунутим аристократом зі славетної родини, нащадок великого князя литовського Ольгерда та його сина Дмитра-Корибута, який був князем новгород-сіверським, додав історик.

«Я дуже скептично ставлюся до цієї паралелі, що той Байда, про якого співається в пісні, тотожний Дмитру Вишневецькому», — резюмував Коваленко.