Експерт розповіла, чому рашистський форпост зародився у Сербії

У сербів в уяві живе стереотипне сприйняття росії, як захисниці. Вони бачать в рф сильного ведмедя, який прийде їх захищати.

Експерт розповіла, чому рашистський форпост зародився у Сербії
Експерт розповіла, чому рашистський форпост зародився у Сербії

Про це під час ефіру заявила кандидат історичних наук, керівник аналітичного центру балканських досліджень Катерина Шимкевич.

«Щоб зрозуміти, чому рашистський форпост зародився у Сербії, для цього треба повернутися у 19 ст. коли низка балканських народів, зокрема, Сербія, Греція та Болгарія й Чорногорія почали розвивати національні рухи. Вони від автономії дійшли до незалежності. рф зіграла в цьому певну роль. Адже серби на початку своїх повстань у 19 ст. зверталися до рф, як до братської країни. Однак росія не одразу їм допомагала. Вона дивилася на те, як в цьому конфлікти буде поводитися Британія та Франція. росія не хотіла переходити якусь межу та сваритися з цими країнами. Коли стало зрозуміло, що серби зможуть отримати автономію, росіяни почали допомагати. Однак згодом рф припинила підтримку Сербії, що призвело до її поразки у першому повстанні. На жаль, серби чомусь про це постійно забувають, вважаючи, що росія їх постійно підтримувала та допомагала зберігати форпост православ’я. Хоча, якщо говорити про православ’я, то це та ж сама Греція, Чорногорія та Болгарія. Однак у сербів в уяві живе стереотипне сприйняття росії, як захисниці. Вони бачать в рф сильного ведмедя, який прийде їх захищати», — каже кандидат історичних наук.

Вона нагадала, що балканський півострів починається від північного берега Дунаю, на якому знаходиться Молдова і з західними кордонами Словенія.

«Тобто Молдова певною мірою — це Балкани. Румунія та Болгарія, також традиційно Балканські країни. А греки, у яких є власна ідентичність хочуть бути причетними до Балкан. Тому дивлячись на карту Європи, шукаємо південно-східну частину і бачимо там балканський півострів, який з декількох боків омивається морями. Тож сам півострів є точкою, за яку змагаються всі країни. Зокрема, російські медіа формували уявлення, що Україна та балканський півострів — це периферія та вибухонебезпечний котел націй та ідентичностей. Тому рф має взяти їх під свій ковпак через болгар, сербів та греків. Тож рф вигідно тримати, Балкани, як порохову діжку Європи. Чорну точку на мапі та продовжувати говорити, що Україна — це територія між Сходом та Заходом», — каже експерт.

За її словами, на Балканах немає жодної країни, яка б не формувала своє сприйняття в Європі, як неконфліктну. Кожна країна має територіальні, релігійні та етнічні претензії.

«При цьому ця суміш формує думку, що стереотип, що з Балканами дуже важко та вони є вибухонебезпечні. Однак — це не правда», — резюмує Катерина Шимкевич.