Київстар має бути націоналізовано — експерт про знахідку SIM-карти у Шахеді

За те, що в Шахеді" знайшли SIM-карту українського оператора, має нести відповідальність Київстар та ті, хто розблокував арешт акцій компанії.

Київстар має бути націоналізовано – експерт про знахідку SIM-карти у Шахеді
Київстар має бути націоналізовано – експерт про знахідку SIM-карти у Шахеді

«Чому цей оператор мобільного зв’язку досі не націоналізований? Ми пам’ятаємо спробу заарештувати акції Київстару. Однак суд спочатку арештував всі акції, а протягом тижня хтось втрутився і суд відкорегував своє рішення. На мою думку, цей оператор, і не тільки він, а й всі компанії пов'язані з агресором, мали бути націоналізовані ще з початку широкомасштабної агресії. Зокрема, в цей регулятор мають зайти представники від держави. Коли дехто каже що за умов зміни управління компанією знизиться рівень якості послуг, зауважу, заводьте управителя на конкурсних засадах)
Ще важливо провести аналіз використання обладнання Київстару (базових станцій, вузлів тощо) на захоплених і потім звільнених територіях України на предмет яким чином рашисти отримували швидкий доступ до налаштувань обладнання оператора мобільного зв'язку? Все це треба було перевірити ще на початку звільнення наші територій, але і зараз не зовсім пізно. Все мережеве обладнання має ліцензії виробника і захищений паролями доступ, тому цікавить питання чи не отримували російські служби паролі доступу до мережевого обладнання? Адже на той час соціальні мережі рясніли інформацією про швидке відновлення мобільного зв'язку і доступу до інтернет на захоплених територіях російськими операторами. До речі, це питання підіймалося ще рік тому, коли почали звільняти території і я теж приймав в цьому участь. Це перший блок питань до Київстару», — каже І. Пєтухов.

За його словами, є ще друге питання до Київстару — що зараз зроблено? Чи перевірила всі це моменти СБУ та взяла їх під контроль?

" Що стосується використання цих карток. Звісно будь-яку картку можна використати навіть якщо вона і контрактна. Адже можна просто купити цю картку чи зареєструвати її на безхатченка чи будь-кого. За гроші можна зробити все. Зауважу, що заборона вільного продажу і перехід на контрактні картки не врятує. Річ про те, що мобільний оператор має змогу і зобов'язаний в умовах війни відстежувати такі випадки. Я про те, що все це можна вирахувати. Адже оператор завдяки наявним технічним засобам відстежує геопозицію тієї чи іншої картки і ці та інші мережеві дані зберігаються за номером картки майже не довічно. Оператор може побачити завдяки наявним програмним засобам, що якість картки поводять себе аномально, наприклад дуже швидко пересуваються незрозумілими маршрутами (не за автомобільними шляхами). У нас зараз заборонені цивільні польоти над Україною, тому великого навантаження я не бачу. Чи робить це Київстар? Дуже цікаве питання. Його вартує задати цьому оператору", — каже І. Пєтухов.

За його словами, за те, що в Шахеді" знайшли SIM-карту українського оператора, має нести відповідальність Київстар та ті, хто розблокував арешт їх акцій.

" Всі активі повинні бути заарештовані та передані у власність держави. Адже акції VEON-груп катуються та продаються на російських біржах. В умовах, коли наше життя та інфраструктура піддаються знищенню від рашистських загарбників, все майно яке може знаходиться частково чи 100% у власності рф, чи пов’язано з російським бізнесом має бути заарештоване. Якщо це робити вибірково — це шлях в нікуди. Ця політика заважає країні і на міжнародній арені. Коли санкції вводяться Європою та США, а Україна на цьому тлі не заарештовує активи російських громадян на теренах України — це поганий сигнал для всього світу та для нас з вами. Вибірковість вносить незрозумілість у відносини між Україною та нашими партнерами. Ми бачимо, як чітко все відбувається в Ізраїлі, замість військового стану, там введений стан війни і уряд займається тільки одним — як забезпечити свої збройні сили — ЦАХАЛ всім необхідним. Українці ж втрачають свою енергію на те, щоб довести можновладцям, що ми так само повинні робити", — зазначив І. Пєтухов.

На його думку, СБУ та Генштабу треба в першу чергу на це звернути увагу.

«Також є розвідка та військова розвідка, які повинні цим займатися», — резюмує І. Пєтухов.