Україна має стати країною вільних людей — експерт

Можновладці, які пропонують створити такі ж умови бізнесу, як у Польщі, не розуміють, що українські підприємці з Польщі так не повернуться.

Василь Воскобойник.
Василь Воскобойник.

Про це під час ефіру заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Нестача робочих рук в Україні не дає багатьом підприємствам нормально працювати. Тобто в Україні не вистачає робочих рук. Тож уряд має сконцентруватися на розв'язання трьох питань. Зокрема, яким чином ми будемо повертати українців до країни. Друге, що потрібно зробити — зменшити обсяги трудової міграції зараз та після закінчення війни. За різними оцінками, з тих українців, хто знаходиться за кордоном, не повернеться від 30 до 60%. Тобто ми втратимо близько 4, 5 млн українців, які залишаться в країнах ЄС: Польщі, Німеччині. Після війни, через те, що у нас не буде швидкого економічного зростання з України виїдуть близько 2 млн робочих рук", — каже В. Воскобойник.

За його словами, Україні даватимуть кошти на відбудову. Однак для позитивних змін Україна повинна бути країною свободи.

«Країна ставатиме все більш наповнена грошима, але тут питання, хто буде її відбудовувати? Для того, щоб приходили великі інвестиції, Україна має стати країною свободи слова, вибору та підприємництва. Тільки тоді мігрантам буде сенс повертатися в країну. Якщо ж ми будемо країною, де кожен рух підприємця буде знаходитися під пильним оком держслужбовців, котрі будуть впливати на можливості економічної діяльності, то нащо людям повертатися. Один з таких прикладів — за останні 2 роки близько 40 тис. українців започаткували власну справу в Польщі. Наші можновладці, які пропонують створити такі ж умови бізнесу, як у Польщі, не розуміють, що підприємці з Польщі так не повернуться. Адже вони отримують такі ж самі умови для ведення бізнесу. Також ходять чутки, що для великого бізнесу хочуть зробити таке ж регулювання, як у Німеччині. Тоді нащо великому бізнесу працювати в Україні, якщо є прогнозоване майбутнє у Німеччині. Тобто Україна повинна бути країною свободи. Тоді в країну будуть повертатися українці та приїжджати іноземці, щоб вести свою справу. Якщо ж в нас все буде зарегульовано, то люди будуть виїздити, бо не бачитимуть сенсів. Активні, підприємливі люди шукають можливості для розвитку. Якщо ж вони просто обмежуються, тоді втрачається ведення бізнесу у будь-якій юрисдикції», — резюмує експерт.