В Україні виник дефіцит комплектуючих до дронів — військовослужбовець

В Україні виник дефіцит комплектуючих до дронів, тому що вона не виготовляє їх, а закуповує.

В Україні виник дефіцит комплектуючих до дронів
В Україні виник дефіцит комплектуючих до дронів

Про це в коментарі i-ua.tv заявив військовослужбовець з позивним «Соло».

«Дефіцит комплектуючих до дронів, виник, тому що Україна не виготовляє їх, а закуповує. Зазвичай — це китайський продукт. Через санкції Китай не продає нам комплектуючи, тому ми купуємо їх через європейські країни. Це дуже довга логістика, яка може тривати від місяця до пів року. Через дефіцит комплектуючих важко збирати дрони», — каже військовослужбовець.

Він підкреслив, що на фронті дуже великий дефіцит дронів. Він виник через нестачу виробників та спеціалістів, які можуть паяти та збирати дрони. Адже практично всіх мобілізують та забирають.

«Держава має давати бронь від мобілізації, тим, хто виготовляє дрони. Таким чином можна збільшити об’єми виробництва FPV дронів. Не жаль, не вистачає робочої сили. Ринок працює тільки на 20−30% із 100%. Хоча на фронті в день необхідно мінімум 5000- 10000 дронів, якщо не більше. У нас є тільки 5 компаній, які забезпечують фронт тільки на 20% з виготовлення дронів. Тобто 80% у нас оголених. Ми не встигаємо нарощувати ці об’єми, через дефіцит робочої сили та комплектуючих», — каже військовослужбовець.

На його думку, в Україні для того, що позбутися дефіциту комплектуючих, давно можна було побудувати мінізаводи.

«Їх можна було побудувати на базі Міноборони з виготовлення моторів для FPV дронів, плат, польотних контролерів, електронних регуляторів двигунів», — підкреслює військовослужбовець.

На думку військовослужбовця, одна людина в день з нуля може зробити 5 дронів.

«В Україні працює 5 потужних компаній. В них працює до 50 людей. Тож можна виготовляти десь 1000- 1500 тисячі дронів на день», — каже військовослужбовець «Соло».

Він підкреслив, що до відсутності дронів, що додається проблема з навчання пілотів.

«Військові частини не зовсім зацікавлені в тому, щоб військовослужбовці навчалися пілотуванню та зборці FPV дронів. Потрібно на це поставити наголос. Ми знаємо, що зараз дуже багато противників мають домовленості з Китаєм та там навчаються. Тож треба достукатися до влади, що в кожному підрозділі, в кожній військовій частині мають бути навчені спеціалісти, пілоти, конструктори, програмісти, розробники, то відповідно це б збільшило об’єми виробництва дронів. Однак хлопці жаліються, що вони стукають до керівництва, просять відправити на навчання, але їх не відпускають», — каже військовослужбовець.

Також за його словами, багато українців не хочуть йти навчатися керувати дронами, адже бояться мобілізації.

«Ми пропонували на місцевих рівнях створити громадські формування та місцеві ТРО. Для того, щоб разом з органами місцевого самоврядування зробили школи та відділяли на це кошти тергромади. Адже ТРО є на забезпеченні ОТГ. В цих школах почали б навчати відповідних кваліфікованих спеціалістів: пілотів та розробників. Хлопці реально б пішли туди, розуміючи, що їх не відправлять на нуль, копати окопи, а їм дадуть керувати FPV дронами. Однак цю тактику держава чомусь не хоче втілити в реальність», — резюмує експерт.