Експерт з кіберзахисту розповів, чого очікувати від нового очільника Держспецзв’язку

Новий очільник Держспецзв’язку Юрій Мироненко не змінить ситуацію у відомстві.

Юрій Мироненко
Юрій Мироненко

Про це в коментарі заявив експерт з кіберзахисту Костянтин Корсун.

«Завжди наводжу приклад з діжкою квашених огірків. Якщо в неї покласти свіжий огірок, то він в такому середовищі скоро сам стане кислим огірком, як і всі інші. Для того, щоб кардинально змінити роботу в Держспецзв’язку, потрібна політична воля та бажання голови Мінцифри Федорова. Його очевидно немає. Можливо з приходом нового голови проведуть нові аудити, щось з’ясують, але не думаю що це щось змінить. Юрій Мироненко нова людина в цій темі. В нього немає значного досвіду на держслужбі. Розуміння чим займається Держспецзв’язку слабе. Для того, щоб відбулися зміни в роботі відомства, Юрій Мироненко мав привести з собою потужну команду у якої є бажання кардинальних змін та вони знають проблематику, проблеми та шляхи вирішення. Наразі немає інформації про наявність такої потужної команди, готової боротися з внутрішнім спротивом системи. А він, до речі, буде шалений. Адже там кілька тисяч людей заробляє на схемах гроші, а хтось прийде та буде цьому заважати», — каже К. Корсун.

Він зазначив, що новому очільнику доведеться довго розбиратися, як працює ця велика, потужна машина — Держспецзв’язку.

«При цьому машина має продовжити рух. А це складне завдання. Тому не очікую, що новий голова Держспецзв’язку достатньо потужна людина, щоб подолати наявні схеми», — підкреслює К. Корсун.

За його словами, для того, щоб зачистити Держспецзв’язку від радянських норм та підходів, до яких можна віднести скандальний законопроєкт 8087, треба подолати довгий шлях.

«По-перше, має бути політична воля віцепрем'єра Федорова, по-друге, потужна команда, яка в темі. В цьому, як раз, і є складність. Є величезна нормативна база, яка регулює захист інформації в країні. Також це сотні нормативних документів, починають від закону про Держспецзв’язку і закінчуючи нормативною документацією технічного захисту інформації. А також купа інших питань, в яких треба глибоко розбиратися, щоб запропонувати зміни. Ця тема та процес надзвичайно складні. Тому на зміни знадобляться роки. Тож сумніваюся, що Держспецзв’язку зможе найближчим часом переорієнтуватися на сучасні міжнародні стандарти та осучаснення цієї діяльності. Стосовно законопроєкту 8087 сумніваюся, що щось зміниться з приходом нового очільника відомства. Це не рівень прийняття рішення голови Держспецзв’язку, а командна гра. Можливо, якимось чином прийняття цього законопроєкт уповільниться, але його продовжать просувати», — резюмує К. Корсун.