Іхтіолог про режим СТРГ в Україні — це дика риба

Запуск СТРГ режиму в країні принесе користь для водойм та споживачів. Адже це дика риба, яка цінується у всьому світі.

Іхтіолог про режим СТРГ в Україні
Іхтіолог про режим СТРГ в Україні

Про це під час ефіру заявив іхтіолог, консультант з рибного господарства Антон Прокопенко.

«Модель рибного господарства СТРГ розшифровується, як спеціальне товарне рибне господарство. Основна мета — підвищення рибопродуктивності та рибогосподарської водного об'єкта, шляхом штучного відтворення біоресурсів. По суті, це спеціальна модель використання водних біоресурсів, яка можлива для малих річок та невеликих водосховищ. Це невеликий промисел на ставках та малих водосховищах з обов’язковим компенсаційним зарибленням. Тобто розробляється документ з режимом сільськогосподарської експлуатації. В ньому встановлюються ліміти на вилов, розраховується кількість риби, яку необхідно компенсувати та вселити в цю водойму, щоб не підірвати її запасів. А також враховується, скільки користувач може виловити з цієї водойми. Коштом раціонального використання з’являється можливість вилову риби «, — каже іхтіолог.

За його словами, спеціальне використання водних ресурсів — це промислове вилучення водних біоресурсів без використання водного об'єкта.

«Тобто це використання тільки водних біоресурсів. Аквакультура — це оренда та використання водного об'єкта в цілому. Користувач його в оренду і може здійснювати все, що він хоче відповідно до своєї діяльності. А ось згідно з моделлю рибного господарства СТРГ може створюватися на водосховищах комплексного призначання. Ці водосховища не можуть бути передані в оренду. Діяльність на них може здійснюватися лише за режимом сільськогосподарської експлуатації — СТРГ або ж відповідно до загальних норм промислу», — каже А. Прокопенко.

Він підкреслив, що промисел можливий на великих водосховищах, а на малих водоймах він не забезпечує відтворення біоресурсів. Тому мала водойма просто перестане існувати, як рибогосподарських об'єктів за короткий проміжок часу.

«Потрібно здійснювати зариблення. Все це має бути зарегульовано. В спеціальному документі зазначені дозволені знаряддя лову, які не наносять шкоду аборигенам та старшим віковим групам. Режим встановлює ліміт вилучення водних біоресурсів. Режим розробляється на 10 років, щоб можна було спланувати свою діяльність», — каже консультант з рибного господарства.

Він підкреслив, що режим СТРГ — це дика риба, яка у всьому світі цінуються набагато вище.

«Вона споживає природні корми та не споживає корми з гормонами росту та іншими шкідливими добавками. Така риба корисніша для здоров’я. СТРГ дає цю дику рибу. Риба зростає на чистих, природних кормах», — каже експерт.

Він підкреслив, що запуск СТРГ режиму принесе користь для водойм та споживачів. Однак сьогодні відносно нього є неузгодженість між держорганами в плані рибогосподарського законодавства.

«Режим СТРГ можна розробляти на водойми більше 10 га. Однак існують ситуації, коли цей режим помилково сприймають, як частину аквакультури, якою вона не є», — резюмує іхтіолог.