Чому Конгрес США блокує допомогу Україні та до яких наслідків це призведе?

11,8 млрд доларів мають зайти саме з США для того, щоб ми могли виплачувати пенсії та зарплати. Без цієї допомоги українській владі та НБУ доведеться обирати емісійний шлях або додатково випускати ОВДП.

Чому Конгрес США блокує допомогу Україні та до яких наслідків це призведе
Чому Конгрес США блокує допомогу Україні та до яких наслідків це призведе

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Почну з позитиву. Адже США не дивлячись на розбіжності у політиці додатково накинули нам 1,5 млрд доларів. Якщо ж говорити про наслідки для України, то залишитися без допомоги США — вкрай негативна ситуація. США відіграють одну з ключових ролей у компенсації дефіциту держбюджету. Вся цивільна частина сьогодні лягає на наших партнерів. Відповідно 11,8 млрд доларів мають зайти саме з США для того, щоб ми могли виплачувати пенсії та зарплати. А без рішення США українській владі та НБУ доведеться або обирати емісійний шлях, вирішення питання, тобто включення друкарського станка, або ж додатково випускати ОВДП на десятки мільярдів гривень, щоб профінансувати необхідні соціальні видатки. Все це відповідно вплине на інфляційні процеси в нашій державі. Тому буде додатковий тиск на гривню», — каже І. Чаленко.

З точки зору військової допомоги — ми вже бачимо дефіцит на фронті артилерійських снарядів 153 мм та іншого озброєння. Тобто відбувається порушення ритмічності надання допомоги. Все це негативно впливає на спроможність наших військ відбивати атаки.

На його думку, Конгрес США блокує допомогу Україні використовуючи її, як козир.

" Україну використовують, як козир у протистоянні. Республіканці зараз натискають, для того, щоб прийняли найкраще для них формулювання по Південному кордону з Мексикою. В будь-якому випадку Конгрес буде змушений проголосувати за допомогу Україні", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Україна стала заручницею внутрішньополітичних розбірок у США, спровокованих наближенням там президентських виборів у листопаді 2024 року.

За даними різних американських соцопитувань, наразі Дональд Трамп випереджає Джо Байдена в ключових штатах. Тому більшість республіканців у Конгресі, які підтримують подальшу допомогу Україні, підігрують невеличкій групі трампістів, які жорстко пов’язують її з посиленням безпеки на кордоні з Мексикою та змінами міграційної політики для шукачів притулку в США.