Від Лісабона до Луганська — політолог розповів, коли Україну приймуть до ЄС

Остаточну крапку про вступ України до ЄС, Європа поставить, коли закінчиться гаряча фаза війни в Україні.

політолог розказав, коли Україну приймуть до ЄС
політолог розказав, коли Україну приймуть до ЄС

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

«ЄС відкриває офіційні переговори про вступ для України та Молдови. Рада ЄС вже зробила певні кроки, щоб зняти вето з боку Угорщини. Однак для Орбана мало 10 млрд. Він хоче отримати все, плюс всі окремі кейси, пов’язані для сільськогосподарських виробників та інших привілеїв. Тобто це питання шантажу через український кейс, щоб вибити собі найбільш вигідні умови. Навіть, якщо Орбан дасть згоду на початок перемовин з ЄС, це зовсім не знімає питання з тим, що Угорщина буде постійно торпедувати та шантажувати ЄС українським питанням. Зараз я маю обережний оптимізм стосовно перемовин європейських лідерів про вступ України до ЄС», — каже політолог.

На його думку, рф буде намагатися промотивувати В. Орбана, щоб він зайняв жорстку антиукраїнську позицію.

«Якщо Орбан буде шантажувати ЄС, щодо вступу України до Євросоюзу, то в ЄС мають розглянути механізм, який дозволить обходити вето з боку окремих країн. Про це вже говорили Франція та Німеччина. Зокрема, німці вважають, що треба міняти принципи, підходи та алгоритми прийняття рішень на користь старої Європи та основних бенефіціарів Євросоюзу. Німеччина буде це просувати, що має знизити вагу шантажу Угорщини. Одна не виключаю, що ми будемо мати проблеми від новітньої Австро-Угорщини», — каже В. Кулік.

Він нагадав, що Європа входить в електоральний цикл і до влади можуть прийти популісти з антиукраїнськими поглядами, яких фінансують московити.

«Буде складно, однак після зеленого світла про вступ у ЄС, нам треба буде максимально дотискати. Можливо йди на зустріч Угорщині відносно перегляду законодавство про мову нацменшин в Україні. Це небезпечно, але в умовах війни, коли західні сусіди проявляють свою недружню політику щодо України, нам треба погоджуватися на компроміси. Подивимося», — каже політолог.

На його думку, для вступу України до Євросоюзу немає спеціальної формули.

«Україна не буде йти до ЄС, як йшли інші країни. Очевидно, що це питання більш політичне, ніж економічне та правове. Це політична воля керівництва країн ЄС, Зокрема, що вони завоювали свою належність до євроспільноти та ЄС, закривши Європу від російської навали. Тому вступ України до ЄС може зайняти кілька років. Залежно від того, що буде відбуватися на фронті. Остаточну крапку про вступ України до ЄС, Європа поставить, коли закінчиться гаряча фаза війни в Україні», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що ЄС відкриває офіційні переговори про вступ для України та Молдови. Попри опір Угорщини та Австрії, лідери країн-членів на саміті в Брюсселі таки ухвалили це історичне рішення.