В пріоритеті бруківка: Кличко та Київрада виділять з бюджету лише 1,5% для ЗСУ у 2024 році

Мер Києва Віталій Кличко та депутати є неадекватними представниками столичної громади.

Кличко та Київрада виділять з бюджету лише 1,5% для ЗСУ
Кличко та Київрада виділять з бюджету лише 1,5% для ЗСУ

Про це в коментарі заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Мер досить своєрідно презентує свої результати. Починаючи з того, що він в черговий раз відкриває недобудований Подільско- Воскресенський міст. Потім ставить ялинку в центрі міста, яка під час ракетних атак на місто є ціллю для цинічного ворога. Пафосно видає ключі від квартир для переселенців для тимчасового проживання із розрахунку одне помешкання на сотню нужденних. А ще планує видавати новим мобілізованим киянам одноразову допомогу в розмірі менше половини від його місячного мерського заробітку.

А от скільки в місті збудовано нових бомбосховищ, зокрема в улюблені мером новобудовах, або як вирішується надгостра проблема доступності пожежних і швидких до місць можливих руйнувань від ворожих обстрілів в щільній забудові багатоповерхівками та про багато іншого Кличко замовчує.

Головне наш мер за багато місяців війни так і не спромігся оприлюднити, які головні уроки винесено для забезпечення стійкості міста в екстремальних умовах. І це не дивно, бо і в мирний час наш очільник міста все зробив для того, щоб столиця не мала Генерального плану розвитку (попередній мав термін до 2020-року), а проєкт нового досі десь в мерських кабінетах припадає пилом. Досі ні депутати Київради, ні мер не відзвітувалися як було виконано попередній Генплан, скільки в нас добавилось чи знищено зелених зон і водойм, скільки в нас збудовано чи доведено до аварійного стану мостів, зросла чи зменшилась у нас наповнюваність шкіл і комунальних дитсадків, в якому стані столичні лікарні, скільки в нас побудовано чи хоча б капітально відремонтовано підземних пішохідних переходів (зокрема як тимчасове укриття під час повітряних атак)…", — каже С. Кондрюк.

Він зазначив, що видатки столичного бюджету на наступний рік складають понад 85 млрд грн.

«Це без урахування колосальної допомоги, яку надавали та будуть надавати наші західні партнери. То ж які пріоритети витрачання цих коштів? Знову на бруківку під час війни? Наголошую — депутати столиці воюючої країни на допомогу ЗСУ запланували трохи більше 1%. Хіба це адекватно? Спочатку кричати про любов до військових і водночас програмують на них кошти менше статистичної похибки.

Однак не один Кличко приймає рішення. Його ще затверджує Київрада. Таке рішення депутатів різних партій свідчить, що вони живуть поза війною. Адже їх турбує власний комфорт набагато більше, ніж потреби ЗСУ. Вони на сотні мільйонів перекладають бруківку, ставлять ялинки та купують всілякі плюшки для свого красивого чиновничого життя. Про що це говорить киянам і всім українцям? Що депутати є неадекватними представниками столичної громади.

Жодного разу мер не поставив питання перед киянами, що вони ставлять у пріоритет. Всі протести під КМДА і в соцмережах говорять про неприйнятність того, що робить мер та вся Київрада. Тому всіх їх треба було б замінити. Однак маємо патову ситуація — вибори під час війни неможливі, а мер і міські депутати відчувають свою безкарність поки йде війна. Можливо слід проводити міські референдуми, які б дозволили перехопити владу у цих неадекватів. А ще надважливим є прийняття Парламентом закону про воєнний внесок з усіх доходів місцевих органів та запровадження податку на оборону з наддоходів і видатків корпорацій та надбагатств наших мільйонерів", — резюмує експерт.