Чотири зрадники сядуть за ґрати після звільнення окупованих територій — ДБР

ДБР продовжує системну роботу щодо викриття та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів, які після російського повномасштабного вторгнення в Україну добровільно пішли на співпрацю з окупантами.

Чотири зрадники сядуть за ґрати після звільнення окупованих територій
Чотири зрадники сядуть за ґрати після звільнення окупованих територій

За матеріалами ДБР тільки за останній тиждень суд виніс вирок у справах чотирьох перебіжчиків. Також до суду направлено обвинувальний акт щодо чергового зрадника, заочно повідомлено про підозри трьом колаборантам.

Колишній помічник начальника установи з працевлаштування ДУ «Північна виправна колонія № 90» визнано винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Посадовець пішов на співпрацю з ворогом одразу після початку російського повномасштабного вторгнення та захоплення Херсону. У травні 2022 року він отримав посаду так званого начальника «Херсонського слідчого ізолятора», незаконно створеному окупантами на захопленій території.

Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 10 років з конфіскацією всього майна.

Зокрема, суд призначив 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна експрацівниці Державної податкової служби з Мангуша, що на Донеччині.

У березні 2022 року вона добровільно обійняла посаду в незаконно створеному правоохоронному органі — податковій днр. Фігурантка надала окупантам дані місцевих платників податків та почала допомагати їм збирати гроші у місцевих комерсантів та населення.

Суд визнав її винною у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

15 років ув’язнення з конфіскацією майна заочно отримав колишній заступник начальника одного з рятувальних загонів Головного управління ДСНС України в Донецькій області.

У березні 2022 року чоловік залишився на тимчасово окупованій території Нікольського району Донецької області. Він добровільно очолив так званий «Пожежно-рятувальну частину № 66 с. Володарське мнс днр».

Експрацівник ДСНС «переконав» 56 своїх підлеглих присягу та перейти на «службу» агресору, а в інтерв’ю пропагандистським каналам зрадник постійно дискредитував Україну.
Суд визнав його винним у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Колишній правоохоронець з Антрацита Луганської області також отримав 15 років позбавлення волі за те, що добровільно обійняв посаду у так званій «народній міліції лнр». Він виконував накази окупантів та відповідав за безпеку дорожнього руху.

Його визнано винним в державній зраді, добровільному зайнятті посади в незаконних правоохоронних органах, участі у терористичній організації та незаконних збройних формуваннях (ч. 1 ст. 111, ч. 7 ст. 111−1, ч. 1 ст. 258−3, ч. 3 ст. 260 КК України).

До суду направлено обвинувальний акт щодо колишньої начальниці інформаційно-аналітичної групи військової частини в АР Крим.

У 2014 році після захоплення окупантами Криму військова відмовилась передислокуватись до Миколаєва й присягнула на вірність агресору.

Працівники ДБР заочно повідомили про підозру трьом колишнім правоохоронцям з Херсону, які влітку 2022 року зрадили Україну та перейшли на бік ворога.

Двоє з них — брати, які працювали в Херсоні, проте після захоплення містами окупантами вирішили не виїжджати на контрольовані території. Влітку 2022 року чоловіки добровільно пішли працювати на російських загарбників.

Один з них обійняв посаду «старшого оперуповноваженого» у каральному загоні спецпризначення «Грім». Цей загін діяв у складі незаконно створеного окупантами правоохоронного органу, який мав слідкувати за окупованими територіями.