Обран не завадить: Україна отримає фінансування ЄС на 50 млрд в 2024 році — політолог

Завершення всіх необхідних юридичних процедур відбудеться в січні 2024 року, після чого Україна отримає частину коштів.

Україна отримає фінансування ЄС на 50 млрд в 2024 році
Україна отримає фінансування ЄС на 50 млрд в 2024 році

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Рейтович.

«Це відбудеться на початку січня, оскільки у Євросоюзу є механізм, за яким вони можуть проголосувати без підтримки Угорщини. Цей механізм не буде досконалим з точки зору єдності, але буде відповідати процедурі, яка на сьогодні діє в ЄС. Другий варіант скоріш за все буде пов'язано з тим, що Орбан підтримає цю пропозицію. Він вчора сказав, що його лише не влаштовує сценарій ідеї. Якщо туди будуть внесені зміни, він або утримається від застосування вето, або навіть підтримає цю ініціативу. Наразі Орбан хоче отримати 20 млрд для Угорщини від ЄС. Якщо ця допомога буде розблокована, то у Орбана не буде жодних підстав блокувати виділення допомоги Києву», — каже І. Рейтович.

На думку політолога, розв'язання питання з надання допомоги Україні буде набагато легше, ніж початок перемовин щодо інтеграції України до ЄС.

«Оскільки Орбан знає, що його позицію можуть обійти, він буде торгуватися до останнього. Однак в останній момент може змінити свою позицію, розуміючи, що опиниться один проти 26 країн. Це не дуже зручна позиція для нього. Тому Орбан може постпути так само як під час голосування за початок перемовин щодо вступу України до ЄС — вийти попити кави. А вже в січні буде проголосоване питання відносно виділення Україні 50 млрд євро. Після чого Київ отримає частину з цих коштів, адже це розраховано на 4 роки», — каже політолог.

На його думку, щодо питання вступу України до ЄС, то Києву доведеться домовлятися з кожною країною Євросоюзу.

«В нас є час для того, щоб змінити свої відносити з Угорщиною та вийти на такий рівень, який дозволить інтегруватися до Європейського союзу. З іншого боку це дозволить Орбану зберігати обличчя та не виступати проти вступи України до ЄС», — резюмує І. Рейтович.

Нагадаємо, що на саміті Європейської Ради було досягнуто принципове рішення про створення Українського фонду (Ukraine Facility) розміром 50 млрд євро. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України