В Україні активно розвиватиметься меморіальний туризм — експерт

Мова йде подорожі до місць трагедій та злочинів проти українського народу російськими військами. Це Буча, Ірпінь, Гостомель.

Юлія Веселовська
Юлія Веселовська

Про це під час ефіру заявила експерт з питань туризму Юлія Веселовська.

«В'їзного туризму в Україні зараз майже немає. Приїжджають в основному юридичні, дипломатичні місії, волонтери та журналісти. Для них дуже важливим є меморіальний туризм. Тобто відвідування пам’яток. Цей напрямок розвиватиметься в Україні. Мова йде подорожі до місць трагедій та злочинів проти українського народу російськими військами. Це Буча, Ірпінь, Гостомель. Однак в меморіальних маршрутах пам’яті потрібно показувати не лише руїни, а й звитягу українських воїнів та українського народу», — каже Ю. Веселовська

За її словами, на сьогодні рівень туризму не відновися до 24 лютого 2022 року.

«Однак у людей є потреба на відпочинок та перезавантаження, щоб хоч трохи відволіктися від війни. Люди до всього звикають та адаптуються, тому в цьому році бачимо ажіотаж пропозицій, де в цьому році можна зустріти Різдво та новий рік. Зазвичай це відносно безпечні напрямки: Закарпаття, Івано-Франківщина, Кам'янець Подільський, Чернівці, Львівщина. Звичайно не забуваємо про лижний сезон, який успішно відкрився на Буковелі, там буде багато відпочиваючих цього року», — каже експерт.

При цьому, експерт зазначає, що ціни порівняно з 2021 роком суттєво зросли.

«В першу чергу зросли ціни на залізничні на квитки. І вони продовжать зростати через курс валют. Також на 15−20% зросла вартість відпочинку у відносно безпечних регіонах, які не знаходяться під постійними обстрілами. Особливо зросла вартість відпочинку на святкування Нового року та Різдва. Зокрема, котедж який коштував 5−6 тисяч на добу на 8 осіб, зараз злетів в ціні на період святкувань до 20 тисяч гривень. Однак можна знайти і більш бюджетне житло за 500 грн на добу. Також ціни зросли на харчування та екскурсії. Навіть в Києві екскурсія до повномасштабного вторгнення була 250 — 300 грн. Зараз же ціни зросли до 400 — 500 грн за екскурсію. Однак якщо шукати, то модна знайти бюджетні варіанти — різниця буде в комфорті. Якщо людина їде в тур з туркомпанією, то це десь 3000 тисячі гривень на три дні, з проїздом та харчуванням. Тому якщо їхати самостійно можна вкластися в 4- 5 тисяч на три дні на двох», — підкреслює експерт.

На її думку, внутрішній туризм в Україні має сезонний характер. Найбільше українці подорожують влітку, коли канікули у школярів.

«Найпіковіший період подорожей — з травня по вересень або жовтень. В цьому році був великий попит на Полтаву та Одесу, хоч це місто і під постійними обстрілами. Люди хотіли побачити море та подихати морським повітрям. Однак люди в основному обирають більш безпечні області, які не граничать з прифронтовою територією. Також цим літом Київ побив рекорди по туризму», — резюмує експерт.