Олігархи не були власниками України — економіст

Українські олігархи були не власниками країни, а великими орендарями.

Андрій Новак
Андрій Новак

Про це під час ефіру заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Саме тому олігархи не розвивати той напрямок, який могли б розвивати, враховуючи капітал, яким вони володіли. Вони просто орендарі і прекрасно розуміли, що це тимчасово. Є енергетичні, паливні та інші схеми. На момент оренди олігархи поводять себе, як окупанти. Тобто відбувається максимальна викачка з цих територій. Олігархи ж викають ресурси з підприємств, якими вони заволоділи за різними обставинами, а весь вільний капітал вивели в офшори. Там же нерухомість за сотні мільйони доларів, кораблі та приватні літаки також за сотні млн доларів. Тобто це поведінка не власника, а орендаря», — каже А. Новак.

За його словами, ключовий момент, що буде далі після війни.

«Ми хочемо швидкої перемоги. Однак при такій кількості озброєння у рф, цього не може бути. На початок вторгнення різниця у живій силі була в 10 разів. Маю на увазі перевагу з боку росії. А у важкому озброєнні у 20−25 разів, а у снарядах, кулях, ракетах перевага у 30 — 50 разів. Навіть при цій космічній різниці Україна вистояла. Тож у нашого Генштабу правильна тактика — винищення живої сили та озброєння рф. Однак ключовий момент, що буде після воєнної перемоги. В тому числі і економіці. Від цього будуть залежати втрати, які є та ще будуть. Чи не будуть вони даремними. Все це залежить від того, як буде розвиватися українська економіка та яким буде рівень життя українців в нашій країні», — каже А. Новак.

На його думку, війною в Україні керують не політики, а Генеральний штаб та головнокомандувач Валерій Залужний.

«Так і має бути. Це вже ознака сучасної української армії, на відміну від російської, де війною керує Міноборони. Стосовно прослушки у кабінеті Залужного, то у багатьох завжди є бажання прослуховувати високопоставлених осіб. Головне питання, хто саме це вирішив зробити. Це зовнішній ворог чи внутрішні ігрища, які вже починаються. Адже хтось ревнує до рейтингу головнокомандуючого. Тому з’являються такі історії з прослуховуванням. Внутрішні ігрища ніхто не скасовував. Головне, щоб це не заважало роботі Генштабу», — каже А. Новак.

Він підкреслив, що українська економіка на сьогодні на жаль не стала економікою війни.

«Ключовий момент, як ми будемо жити після війни. Якщо ми кардинально не змінено на краще економічну ситуацію в Україні, а не просто відбудуємо зруйноване, то це не буде економічним розвитком та ростом. Економічний ріст відбувається завдяки розвитку промисловості, агросектора, секторі послуг. Однак тільки на агросекторі та секторі послуг ми високого рівня життя не досягнемо. Без високої індустрії українська економіка не зможе зайти навіть у велику 50-ку. Тому ми не маємо зупинятися лише на продажі зерна. Ніхто нам не буде стелити червону доріжку, все треба добиватися самостійно. Тому як почне працювати наша економіка після війна буде маркером, а чи не була ця війна та перемога даремними. Тому ми повинні обговорювати не тільки політичні ігрища, а ще й економічну стратегію чи економічну модель України після військової перемоги», — резюмує А. Новак.