Це може бути гра, — Палій про зникнення вкладки «Війна в Україні» на сайті The Washington Post

Найбільша газета Вашингтона й одне з найвпливовіших видань у світі The Washington Post прибрало вкладку «Війна в Україні» (War In Ukraine) з головної сторінки сайту. Тепер матеріали про російське вторгнення в Україну розташовані в розділі «Світ».

Це може бути гра, — Палій про зникнення вкладки «Війна в Україні» на сайті The Washington Post

Політичний оглядач та аналітик Олександр Палій у коментарі телеканалу i-ua.tv розповів, чи втомився світ і Сполучені Штати Америки, зокрема, від війни в Україні.

«Будь-яке суспільство втомиться від такої довготривалої війни. Звісно, й Америка втомлюється. Є певні розрахунки психологів, менеджерів, сценаристів, як працює психіка людини. Коли людина перший раз, наприклад, дізнаєтесь про вбивство у своєму невеличкому містечку, — це для неї щось страшне. Уявіть тепер, що кожен день відбувається вбивство. На який день вона цю чутливість втратить? І що потрібно робити, щоб знову її відновити?», — зазначив він.

Також, за його словами, американське суспільство втомлюється, оскільки почалася війна Ізраїля з ХАМАСом, у світі додаються нові гарячі точки, є проблеми з Китаєм, водночас триває передвиборча гонка.

«Тобто теж ми маємо розуміти, що все, що там (у США, — ред.) відбувається, буде зав'язано на президентських виборах. Я можу так сказати, що як прибрали вкладку, так можуть і поновити, якщо відбудеться якась страшна, різка ескалація, або, наприклад, США вирішать взяти участь у війні», — вважає експерт.

На його думку, війну в Україні треба розглядати в контексті світової гібридної війни.

«Тобто це не окрема війна, типу конфлікт двох країн. Просто в міру того, як буде завершуватися війна у нас, можуть з'являтися десь в інших місцях гарячі точки. Може, Ізраїль з Іраном почне війну. А США безпосередньо втручаються, бо хочуть навести порядок», — пояснив Палій.

Українські союзники «зробили свій хід у великій шахівниці», а тепер вичікують, що робить супротивник, додав політичний оглядач.

Головна сторінка сайту The Washington Post
Головна сторінка сайту The Washington Post

«Не бачу я в цьому проблеми та трагедії, що зменшується увага. Це може бути просто така гра, мовляв, „Україна нам не цікава“, „нам зараз треба внутрішніми проблемами займатися“. Не треба на це звертати увагу. Якби Україна була не цікава, ми б це відчували по багатьох інших лакмусах. А ми відчуваємо, що в німецьких і французьких виробників зброї дуже велике бажання тут працювати. Бо вони не тягнуть ті обсяги, які Україні потрібні. Вони готові навіть на те, щоб відкривати тут виробництва. Це натяк на те, що вони хочуть побачити в Україні справжні еліти, які скажуть „ми можемо, ми вміємо, ми знаємо, що далі нам робити“, а самі ми не можемо налагодити виробництво безпілотників і ракет, маючи колосальний кадровий науково-технічний потенціал. Проблема не в тому, що люди в нас не здатні на це, а в тому, що частина менеджменту неефективна», — підсумував він.