Базовим суб’єктом європейського міста є квартальне ком’юніті, — Лялюк

Базовим суб’єктом кожного європейського міста є квартальне ком’юніті, тобто територіальна спільнота.

Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги»
Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги»

Про це сказав урбаніст і архітектор Ігор Лялюк у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

«Окремий містянин не є суб'єктом, не є громадянином. Громадянином він стає тільки тоді, коли поєднується в спільноту. Якщо він атомізований, один атом у просторі — це нічого. Щоб щось з'явилося, потрібно, щоб атоми почали поєднуватися між собою», — зазначив він.

На його думку, завжди між громадами та людьми є взаємовплив.

«Але дуже важко про це казати в Україні, бо я не знаю жодного квартального ком'юніті в Україні. Тому дуже важко казати про Україну. А в Європі так, звісно, це взаємовплив: люди впливають на громади й громади впливають на людей. Це й освіта, і спільна праця, і співтворчість — головне. Тому, на мій погляд, у нас є дуже велика проблема — у тому, що звичайні люди не розуміють, навіщо їм поєднуватися один з одним. Навіщо це? Що вони будуть мати з цього? А треба розуміти, що з цього можна мати не тільки чистий під'їзд, чистий двір, лавочки, дерева, квіти, а можна ще й мати спільний бізнес. Якщо у квартального територіального ком'юніті є територія, якою вона керує, це може бути активом для того, щоб заробляти гроші», — пояснив гість програми.

Тому, за його словами, міська влада та держава загалом сьогодні не хочуть цього, бо вони на цьому й заробляють.

«Саме спільноти будуть творити й повинні творити це право — право спільного життя та спільної творчості, щоб не нашкодити один одному, щоб навпаки допомагати. У такій спільнотворчості розвиватися та покращувати життя на території», — додав Лялюк.