Мобілізація починається не з ТЦК — експерт

В Україні треба замінити уряд, бо цей не вміє працювати на нашу перемогу.

Мобілізація починається не з ТЦК
Мобілізація починається не з ТЦК

Про це в коментарі i-ua.tv заявив експерт з питань економіки Юрій Гаврилечко.

«Уряд не вміє та не зможе працювати ефективно. Тому його давно треба замінити», — каже експерт.

На його думку, Міністр оборони Рустем Умєров проігнорував запитання журналістів щодо екіпірування мобілізованих, тому що про це ніхто не думав 10 років. «Мобілізація — не просто стягти людей, а підготувати ситуацію так, щоб ресурси, які є працювали на перемогу. Ви щось бачили у законопроєкті про мобілізацію щось про перемогу? Тобто з якою метою будуть мобілізувати 500 тисяч українців», — каже Ю. Гаврилечко.

На його думку, забезпечення мобілізованих є великою окремою темою.

«Вона складається з кількох моментів. Перший — забезпечення кожного військового амуніцією та необхідними засобами для виконання завдань. Другий — забезпечення бійців їжею, витратними матеріалами. Також ресурси потрібні на навчання та на ведення бойових дій. Частину ресурсів на зброю та навчання можна запросити у західних партнерів. Однак все інше доведеться робити самостійно. Тут ми і впираємося у можливості економіки. З ними все прикро, тому що війна йде 10 рік, а економіка не переведена на військові рейки», — каже експерт.

На його думку, в Україні досі не запрацювала економіка воєнного часу.

«А економіка, яка є зараз не витягне забезпечення ще півмільйона бійців. У нас досі в законодавстві не визначено, чи є мобілізація форс-мажором. Уявіть, що буде з підприємством, де мобілізують частину співробітників. Воно просто не зможе виконувати зобов’язання щодо випуску продукції чи надання послуг. Тому продовжиться падіння економіки. Тому перш ніж проводити мобілізацію потрібно було розробити план, що потрібно для перемоги. Зокрема, визначитися у з пріоритетами у різних галузях та які ресурси є у наявності. Тобто мобілізація починається не з ТЦК. Вона починається з аудиту ресурсів. Тому міністр оборони не міг дати відповідь на питання про екіпірування ЗСУ. В нього відсутня інформація. Аудит економіки — завдання Кабміну, як колегіального органу», — резюмує Ю. Гаврилечко.

Нагадаємо, що Міністр оборони Рустем Умєров проігнорував запитання журналістів щодо екіпірування мобілізованих.