В Україні реально підняти пенсії в 1,5 рази — експерт

Ми виплачуємо шалені відсотки по ВДП (внутрішньому займу), але в умовах війни ці кошти треба було направити на підвищення пенсій.

В Україні реально підняти пенсії в 1, 5 рази
В Україні реально підняти пенсії в 1, 5 рази

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«Уряд заформував бюджет на наступний рік враховуючи західну допомогу. Майже всі надходження з економіки України, а це половина видатків держбюджету, йдуть на питання оборони та безпеки. Інша половина за сподівання уряду буде формуватися завдяки зовнішнім запозиченням. До речі, саме запозичені кошти в переважній більшості йдуть на соціальну галузь. В тому числі на виплату пенсій. Половина бюджету з пенсійного фонду прямі дотації з бюджету. Взагалі всі соціальні виплати формуються за рахунок зовнішньої допомоги. Тому якщо буде затримка обіцяних 60 млрд доларів, які мають дати США та також 50 млрд євро від ЄС, то виникнуть проблеми з соцвиплатами», — каже експерт.

Він не виключає, що в такому випадку уряд піде на секвестр бюджету. Тобто будуть максимально урізані всі видатки.

«В такому разі індексацій пенсій і заробітних плат не відбудеться. Тому уряд намагатиметься фінансувати пенсії та зарплати у межах цього року», — зазначає експерт.

Він підкреслив, що в бюджеті є стаття видатків на 1 трлн 28 млн, які йдуть на обслуговування боргів та запозичень. Однак уряду давно було потрібно розпочати перемовини, що в умовах війни, у разі ненадходження зовнішньої фінансової допомоги всі виплати заморожуються.

«Дивно чому Кабмін досі цього не зробив. До речі, ця сума майже співставна з коштами, які йдуть на оборону. Якби хоча б половину з цих коштів можна було б не відправляти на обслуговування зовнішніх боргів, то пенсії можна було б підняти у 1, 5 рази. Ми виплачуємо шалені відсотки по ВДП (внутрішньому займу), які скупили наші олігархи та заробляють на цьому. Вони і тиснуть на уряд, щоб він не відмовлявся від такого обслуговування», — підкреслює А. Павловський.

Крім того, він підкреслив, що кошти з міського бюджету в умовах війни треба в першу чергу направляти на соціальні виплати, а не на плитку.

«В Києві та інших великих містах значна частина коштів йде не на оборону, фронт чи соціальні виплати, а на бруківку, дороги та перекладання плитки. Адже чиновники сподіваються, що будуть отримувати з цього відкати та хабарі. Хоча на місцеву владу переклали питання освіти та охорони здоров’я», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Україна може бути змушена відкласти виплату зарплат держслужбовцям і пенсій мільйонам громадян, якщо ЄС і США не нададуть обіцяну фінансову допомогу на початку наступного року. Про це заявила віце-прем'єр — міністр економіки України Юлія Свириденко.