У нас Конституцію не читають усі президенти, — суддя КСУ у відставці

У питанні мобілізації є багато сигментарних моментів. При чому є сигменти позитивні, а є негативні. Останніх набагато більше.

Віктор Шишкін і Володимир Тетерук у програмі "Чистка влади"
Віктор Шишкін і Володимир Тетерук у програмі "Чистка влади"

Про це сказав суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін у програмі «Чистка влади» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«В принципі мобілізація як явище під час війни має бути? Обов'язково. А тепер стоїть питання не в мобілізації, питання в законопроєкті, який регулює цю мобілізацію. І там оцих негативних моментів, я думаю, відсотків 90, якщо не більше. Тому давайте сигментарно на ці речі дивитися», — зазначив він.

За його словами, у нас Конституцію не читають усі президенти.

«Згадайте так званих чотири мобілізації пана Порошенка. Усі — антиконституційні, тому що не було введено воєнного стану. Відкривайте Конституцію, читайте. Там стоїть „оголошення мобілізації і ведення воєнного стану“. Тобто є сполучник „і“. Є ціле рішення Конституційного суду про значення сполучників. Значить ці два елементи мають бути обов'язково. Не може бути проведена мобілізація без ведення воєнного стану. На сьогодні воно є. Ми просто говоримо, що в нас ніхто нічого не читає», — пояснив гість програми.

Шишкін додав, що коли йдеться про мобілізацію, то всіх відправляють до Валерія Залежного.

«При чому Залужний до мобілізації? Усі мобілізації завжди проводили Міністерство оборони. Тоді стоїть питання „а до чого тут Залужний як фактично шеф Генерального штабу?“», — підкреслив екссуддя.

Також, за його словами, закон вносить навіть міністр оборони Рустем Умєров, а Кабінет міністрів.

«Значить відповідальний ще один з'являється — Шмигаль як шеф Кабінету міністрів. Під його ж керівництвом проводилося засідання. Як відбувається законопроєктна робота Кабінету міністрів? Вони обговорюють на засіданні Кабінету міністрів, затверджують, голосують, що такий законопроєкт буде внесений до Верховної Ради. Хто за це відповідає? Прем'єр-міністр. Значить ось уже з'явилися двоє. До чого тут Залужний? (…) Кабінет міністрів у нас формується депутатським корпусом. І він затверджується в повному складі, навіть із тими двома, яких рекомендують», — підсумував Шишкін.