Для чого путін попередив Сі про намір воювати з Україною щонайменше 5 років?

Президент росії володимир путін сказав президенту Китаю Сі Цзіньпіну, що рф «буде воювати в Україні щонайменше 5 років» для послаблення підтримки Києва західними партнерами.

володимир путін та Сі
володимир путін та Сі

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«путін і без цієї публікації заявляє прямо на пресконференціях, що рф буде воювати доки не досягне поставлених цілей. А це повна окупація Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької області. Однак рф вже другий рік поспіль на сухопутному фронті не змогла досягти стратегічних успіхів. Крім того, у рф немає ресурсів, щоб вести війну в частині кордону Чернігівська, Сумська, Харківська області. Ми бачимо, що у Білорусі майже не залишилося російських військ. Адже військ рф та техніки не вистачає для того, щоб стратегічно зрушити лінію кордону на сухопутному кордоні Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областях. Тому всі ці розмови про те, що рф буде воювати в Україні поки не досягне поставлених цілей можна розцінювати, що у рф вже немає ресурсів для перемоги», — каже В. Воля.

На його думку, про що насправді говорили президент рф в. путін та голова КНР Сі невідомо. Однак жодним чином не можна розцінювати їх перемовини, як створення альянсу росії з Китаєм.

«Сі в чергове підкреслив, що він постійно акцентує — Китай не бере участь у блокових конфронтаціях, не воює ні проти кого та не збирається створювати будь -які союзи. Тобто жодного військово-політичного альянсу між рф та Китаєм не буде. Всі ці публікації лише робляться для того, щоб рф змогла переконати світ — вона сильна і тому немає сенсу допомагати Україні. Насправді таким чином росія намагається демотивувати наших західних союзників та суспільство західних держав відносно підтримки України. Однак навряд чи рф це вдасться зробити», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що видання «Nikkei Asia» з посиланням на джерела стверджує, що під час зустрічі в москві в березні 2023 року президент росії володимир путін сказав своєму китайському колезі Сі Цзіньпіну, що росія «буде воювати [щонайменше] п'ять років» в Україні.