Так звана «Стратегія доходів» від Кабміну перекладає весь тягар війни на українців — експерт

За рахунок так званої «Національної стратегії доходів» (НСД) уряд вирішив перекладсти весь тягар війни на звичайних українців.

влада видає документи, які обтяжують податкове навантаження на громадян
влада видає документи, які обтяжують податкове навантаження на громадян

Про це в коментарі заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

" Цей документ насправді немає ніякого відношення до стратегії та до доходів громадян. Він має пряме відношення до оподаткування доходів та активів українців. А це різні речі. Тому документ треба називати так, на що він насправді спрямований. Наразі його назва не відповідає дійсності", — каже А. Новак.

За його словами, під час війни влада видає документи, які обтяжують податкове навантаження на громадян. Це підірве внутрішньо-моральний стан українців та суспільних настроїв.

" Адже під час війни влада розробила документ, який найближчим часом накладе збільшення податкового навантаження на доходи українців. Для чого це робити під час війни? Тим паче, що це додаткове навантаження принесе до бюджету мізер, однак викличе стрес та негативну реакцію у кожного громадянина України. Тому цей документ не на часі. Крім того, він надзвичайно суспільно-шкідливий та економічно нікчемний. Тому перш ніж говорити про оподаткування доходів, треба подати стратегію джерел та зростання доходів. Тобто стратегію економічного розвитку України. Наразі ініціатива Кабміну про так звану «Стратегію доходів» безглузда та недоречна. Вона невчасна та економічна нікчемна", — підкреслює експерт.

За його словами, так звана «Стратегія доходів» перекладає весь тягар війни на українців, змушуючи покидати їх країну.

«Таким чином влада демонструє, що вона не бере на себе турботу про громадян, а навпаки обтяжує українців. Це свідчить про те, що влада або некомпетентна або працює на внутрішню дестабілізацію ситуації. І тут велике питання чому?», — зазначає А. Новак.

На питання журналіста чи не свідчить це про запроданців у вищих ешелонах влади, експерт відповів наступне:

«Такі дії влади, як раз і наштовхують на такі висновки», — резюмує А. Новак.

Нагадаємо, що 27 грудня уряд погодив Національну стратегію доходів (НСД) до 2030 року. Цей документ визначатиме, як держава буде жити наступні шість років та фінансувати свої потреби, зменшуючи залежність від партнерів.

Значення цього документа складно переоцінити, адже він визначить напрямок податкових та митних реформ в Україні під час війни та після її завершення. Попри це, уряд до останнього приховував деталі документа.