В Україні треба націоналізувати критичну інфраструктуру — експерт

В Україні необхідно змінювати суспільно-економічні відносини через націоналізацію критичної інфраструктури та важливих об’єктів.

Роман Головін
Роман Головін

Про це під час ефіру заявив Голова Всеукраїнського Об'єднання Власників Землі Роман Головін.

«Зараз в різних формах говорять про якусь нову Україну. Необхідно змінювати суспільно-економічні відносини. Сюди входить і націоналізація критичної інфраструктури, важливих об’єктів. Тобто має відбутися одержавлення. Державі треба не розпродавати об’єкти, а нарощувати. Та ж сама Польща нарощувала державне в економіці. Наприклад, будує на кордон з Україною термінал, але робить це не приватна компанія, а державна. Саме вона буде приймати зерно з України, тримати його, дороблювати, а далі вже експортувати через свої порти, або ж через порти Німеччини, якщо не буде достатньо пропускної спроможності портів Польщі. Друге- це комуналізація. Це коли в країні відбувається огромадження. Коли громади розвиваються і формують бюджет. У нас же навпаки роздають», — каже експерт.

На його думку, в громадах великі площі землі. Однак громада в кращому випадку отримує від 1000 до 2000 гривень за один гектар, а мали б отримувати 10 тисяч та більше з одного га.

" По-третє, нам треба розвивати кооперацію. Більше ніж 100 років назад наша країна була лідером в цьому напрямку. Ми маємо орієнтуватися на те, що українець власник, а не якийсь там ефективний орендодавець, або найманий працівник", — резюмує експерт.