Дослідник розвіяв міфи про Переяславську Раду

Міф про братні народи, вже другий міф про Переяславську Раду, сссрівського походження.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Перед цим був міф імперський міф про Переяславську Раду. Там не говорилося про братні народи, а згадувалося про саме Богдан Хмельницький привів Україну під скіпетр Романових. Що стосується дійсності, то вона дуже сильно різниться з міфами. Вона має зовсім інше історичне значення. Хоча не можна сказати, що Переяславська Рада — рядовий епізод, який не варто згадувати. Він відіграв свою роль, але не таку, як це представлено в міфах. Зокрема, у 1648 році і на початку 1649 року відбулася українсько-буржуазна революція та відновлення Війська Запорізького. Були заведені інші порядки, скасовано кріпосне право, проголошено багато свобод, вигнали католицьку церкву з території України. Також були блискучі перемоги на полях боїв. Це був тріумф. Це спричинило вибух народної енергії на створення нового життя. В Україні відбувся демографічний вибух, а вся країна перетворилася на будівельний майданчик. Однак на той час Переяславська Рада вже відбулася», — каже С. Коваленко.

На його думку Військо Запорізьке пішло на угоду з московським царством, через безперервну війну з Річчю Посполитою.

«Це була війна на виснаження. Зараз ми також говоримо про війну на виснаження. Там ситуація була не на користь Війська Запорізького. В Речі Посполитій жило 7 млн людей, а у Війську Запорізькому було 2 млн. Без союзників вистояти Військо Запорізьке не могло. Ефективним та надійним союзником було Кримське царство. Але в нього було своє бачення, бо Річ Посполита платила данину. Бахчисарай змусив її робити це дисципліновано. Коли виникали перебої з оплатою, Кримське царство починало з Річчю Посполитою військові дії. Бахчисарай вирішив скористатися Військом Запорізьким, щоб підвищити поріг гарантії стосовно виплати цієї данини», — каже С. Коваленко.

Він нагадав, що критики Богдана Хмельницького за Переяславську Раду забувають, що йому було нанесено удар в спину через договір між Річчю Посполитою та московським царством. Тобто москва повинна була допомагати Річі Посполитій у війні з Кримським царством.

" Було 2 млн Війська Запорізького проти 7 млн Річі Посполитої. А тут ще виникло додатково 5 млн за спиною. Тобто 12 млн проти 2 млн. Не було ніяких шансів. Якби москва приєдналася до війни проти Війська Запорізького, то нам би не зміг допомогти Бахчисарай. Було б 12 млн проти 3 млн. Тому Богдан Хмельницький воював в політиці та полі бою з калькулятором. Він все рахував та все знав. До речі, він витратив 5 років, щоб втягнути москву проти Речі Посполитою, бо це була єдина гарантія, що вони не вдарять у спину", — резюмує історик.