Україна має не чекати на допомогу від Заходу, а виробляти власну зброю — експерт

Заява голова МЗС Дмитра Кулеби про відсутність плану Б відносно припинення постачання західної допомоги є політичною.

Україна має не чекати на допомогу від Заходу, а виробляти власну зброю
Україна має не чекати на допомогу від Заходу, а виробляти власну зброю

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Це політична заява з боку Кулеби, яка констатує, що допомога Україні буде, тому В не розглядається. В МЗС впевнені, що західні держави не припинять та не зменшать військову та фінансову допомогу Україні», — каже В. Воля.

За його словами, останнього пакету допомоги від США була поставлена лише частина.

«Друга частина очікується впродовж двох тижнів. Тобто декілька тижнів покриваються американською допомогою. Далі нас очікує важливий момент, коли зберуться законодавці США та будуть ухвалювати допомогу для України на 2024 рік. Сподіваюся, що вони досягли компромісу в питаннях кордону та законодавства. Стосовно ЄС, то ми бачимо, що є намагання перекрити негатив через внутрішні процеси в США та затягування з ухваленням рішення про фінансування. Тому Україна зможе вести оборонні дії», — каже В. Воля.

На його думку, червона лінія для плану Б — здатність України вести оборону.

«Якщо малось на увазі під планом Б переговори, то в Україні такого плану немає і точно не буде. Тому Україні не залишається іншого варіанту крім боротьби з рф, навіть, якщо допомога затримається. Саме такий політичний посил закладено в заяві Кулеби», — зазначає В. Воля.

На його думку, Захід не зможе відмовитися від підтримки України.

«Адже це не просто війна в Україні, це війна за майбутнє західного світу та цивілізації. Поразка України означатиме поразку США. З Вашингтоном вже ніхто не рахуватиметься, як з геополітичним гравцем. Поразка України буде красномовною демонстрацією того, що влив Заходу та його технологічні можливості суттєво знизилися і що Захід більше не є тією силою, яка здатна стримувати когось в цьому світі», — підкреслює В. Воля.

За словами В. Волі, хоч голова МЗС говорив про міжнародно-політичні аспекти відносно плану Б, Україна має не тільки покладати надії на Захід, але і самостійно виготовляти озброєння та боєприпасів. Це можна робити в бункерах та тунелях, які ще залишилися з радянський часів.

«Подивимося, чи відповідають заяви чиновників про збільшення виготовлення боєприпасів та зброї. Адже голова уряду Шмигаль заявив, що обсяг української військової продукції буде збільшено у 6 разів. Однак, те, що в Україні усвідомили, що треба нарощувати виробництва власної зброї — констатація та невідворотний процес. Адже інвестиції в оборонний комплекс забезпечують власну армію і без них виграти війну на мінімалках просто неможливо. Українська влада зрозуміла, що йдеться йти на цей крок. Тому не варто чекати, що хтось прийде вкладе у виробництво зброї і воно окупиться. Головне завдання, щоб держава інвестувала у вирішення поточних військових завдань. Тобто у забезпеченні оборони власної армії у достатній кількості боєприпасів та військової техніки. Україна не має залежати від іноземних виробників озброєння. На Заході та в Україні думали, що війна швидко закінчиться не хотіли збільшувати обсяги військового виробництва. Виявилося, що доведеться значно збільшувати виробничі потужності, щоб боротися проти агресії рф», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна вірить у «план А» щодо військової підтримки західних країн і не має альтернативи («плану Б») у разі її припинення.