Чому США і Британія атакували Ємен та чи чекати нову війну?

Війни між США та Іраном не буде. Однак можливе загострення бойових дій в Ізраїлі.

Чому США і Британія атакували Ємен та чи чекати нову війну
Чому США і Британія атакували Ємен та чи чекати нову війну

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Насправді єменські хуситів протягом багатьох місяців були попереджені, що не варто чинити відверто піратські дії стосовно цивільних суден, які проходили у Червоному морі. А те, що ми зараз бачимо — намагання зменшити спроможність хуситів до піратства. Адже за повідомлення ЗМІ, близько 50 держав вже постраждали від дій єменських хуситів. В нинішній ситуації, розуміємо, що дії з боку Британії та США будуть використані Іраном для ескалації ситуації на Близькому Сході», — каже І. Чаленко.

При цьому він підкреслив, що США та Британія намагаються контролювати ескалацію на Близькому Сході. Ми бачимо, що наносяться ракетні удари, але за ними поки що нічого не слідує, крім того, що хусити розповсюдили відео про запуск балістичного озброєння проти кораблів США. Однак підтвердження поки немає цьому. Тому скоріше ескалація буде йти не у військовому вимірі, а в економічному. Ми вже бачили зміни в котирувані щодо ціни нафти на світовому ринку і подальша напруга у відповідній частині світу може стати серйозним дестабілізуючим фактором для доставки нафти та нафтопродуктів. Це матиме негативний наслідок для розвитку світової економіки", — підкреслює політолог.

Він наголосив, що за день до удару по Ємену, Іраном було заарештовано корабель США, який раніше було конфісковано за перевезення іранської нафти.

«Іран очевидно знав, що готується спецоперація проти Ємена, і тому він зараз шукає приводи, щоб питання по Ємену вийшло за межі так званої військової операції. Тобто, щоб воно розгорілося в певну регіональну війну. Очевидно, що Блінкен поїздів країнами Близького сходу, було проведено серйозну комунікацію з лідерами різних держав для того, щоб ці дії, які відбулися в Ємені, не стали приводом для розгортання більш масивної війни. Захід робить все, аби уникнути подальшої ескалації», — підкреслює І. Чаленко.

На питання чи може Іран вступити у війну проти США, політолог відповів наступне:

«Іран зараз буде продовжувати підтримку виключно за рахунок надсилання озброєння. Те, що він зараз робить за рахунок фінансування. Наразі Іран не готовий до прямого зіткнення з США. Однак Іран може спровокувати більш активні дії, наприклад, Хезболли проти Ізраїлю з території Лівану. Таким чином відбудеться спроба перевантажити можливості США на Близькому Сході. Однак виключаю прямий конфлікт між Іраном та США», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що авіація та бойові кораблі США й Великої Британії в ніч на 12 січня завдали ударів по військових об'єктах угруповання хуситів у Ємені, які за підтримки Ірану в останні півтора місяця розгорнули полювання на торговельні судна в Червоному морі й фактично блокують морську торгівлю.