Україна і Британія підписали угоду про гарантії безпеки: що це означає

Угода між країнами про гарантії безпеки є лише формальністю.

В. Зеленський з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком
В. Зеленський з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Жодна з держав, яка входить у НАТО не погодиться підписати договір про союз країною, яка не є членом Альянсу. Тобто є пріоритетні зобов’язання безпекові та військово-політичні, а також договір про колективну оборону між країнами членами НАТО. Тому говорити про новий безпековий союз Києва та Британії, то вступу України в НАТО неможливо», — каже В. Воля.

За словами експерта, всі ці положення, які підписали президент В. Зеленський з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком лише формалізують відносити, які наразі є між Києвом та Лондоном.

«Це надання військової техніки, спорядження, консультації, фінансова допомога. Все інше суперечитиме зобов’язанням Британії, які вона має перед членами Альянсу в рамках договору про колективну оборону. І ці гарантії діятимуть доти, поки Україна не стане членом НАТО і учасником договору про спільну оборону. По факту сьогоднішня угода не змінює відносини України та Британії, а тільки формалізує їх. Ця угодна — демонстрація того, що Британія допомагатиме Україні стільки, скільки потрібно у війні з рф військовою технікою, спорядженням, фінансовою допомогою та політичною підтримкою. А також буде допомагати, якщо до вступу в НАТО на Україну нападе будь-яка країна», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Україна сьогодні, 12 січня, підписала з Британією угоду у сфері безпеки.