«Совок» відпочиває: цифровізація ЗСУ порушує закон про персональні дані — експерт з кібербезпеки

Закон № 10062 про так звану цифровізацію ЗСУ порушує закон про персональні дані всіх українців від 17 до 60 років.

Іван Пєтухов
Іван Пєтухов

Про під час ефіру заявив фахівець з питань кібербезпеки Іван Пєтухов.

«Створюється незрозуміла база даних. При чому власник, замовник та розпорядник цієї бази не ЗСУ, а Міноборони, де яйця по 17 грн та Майський чай з російським присмаком для військових. В цю базу хочуть внести дані українців віком від 17 до 60 років. Якщо це винести у хмарні обчислення, то завдяки штучному інтелекту можна буде побудувати та простежити родинні зв’язки кожної людини. Створюється найпотужніший реєстр з даними, який можна використати як завгодно проти будь-якої людини. Наприклад, як ніж. Можна хліба нарізати, або вбити людину. Цей реєстр є таким же інструментом. За радянських часів збирали такі ж дані. Однак зараз зробили ще гірше. Тобто ми „совок“ з голів не витрусили. Якщо людина йде воювати, навіщо вам інформація про його родичів? Перераховувати гроші дружні загиблого бійця? Однак ми бачимо, що це не працює», — каже І. Пєтухов.

За його словами, ще з 2016 року намагаються вивести всі державні реєстри за межі України. Однак тоді законопроєкт прийняли лише в першому читанні. В 2019 році такий же законопроєкт про хмарні послуги почали проштовхувати при зеленій владі. Зокрема, нардеп від Слуги народу О. Федієнко.

«Ми писали свої застереження щодо виносу інформаційних баз за межі країни і нам вдалося це відстояти. Зараз законом № 10062 все це нівелюється», — каже експерт.

За його словами, закон надає Міністерству оборони України можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО. Однак, Туреччина, Словаччина та інші країні, які підтримують президента рф в. путіна, це також країни НАТО.

«Немає друзів. Між країнами є інтереси. Тому сказати, що ми дружимо і тому відаємо всі бази даних… Такого немає в жодній країні світу. Персональні дані у сучасному світі — найцінніше, що є у людини. А Верховна Рада прийнявши закон 10062, порушила закон про персональні дані. Щобільше, це порушує NIS2, який було прийнято згідно з вимогами кібербезпеки для країни Європи», — резюмує І. Пєтухов.