Україна та Латвія створюють Коаліцію дронів та РЕБ Балтія - Міноборони

Україна та Латвія створюють Коаліцію дронів та РЕБ, до якої будуть приєднуватись країни-союзники.

Україна та Латвія створюють Коаліцію дронів та РЕБ Балтія
Україна та Латвія створюють Коаліцію дронів та РЕБ Балтія

Ініціатором створення Коаліції стала Латвія, про ініціативу було оголошено під час зустрічі її Міністра оборони Андріса Спрудса з Міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні 2023 року.

За словами латвійського міністра, ця ініціатива допоможе українським військовим у війні, де використання дронів стало важливим елементом бойових дій.

«Жорстоке вторгнення росії в Україну продемонструвало стратегічну цінність та ефективність використання безпілотників у бойових діях. Ми маємо сприяти перевазі України на полі бою та демонструвати довгострокову підтримку Україні. Тому ставимо перед собою високі завдання», — сказав Андріс Спрудс.

У межах підготовки до зустрічі в Рамштайні, заступниця Міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко презентувала представникам 13 країн-учасників потребу України в безпілотних системах, засобах радіоелектронної боротьби та технологіях, що захищатимуть критичну інфраструктуру.

«Воювати мають технології, а не люди. Коаліція дронів стане ще одним кроком до реалізації цієї ідеї. Це збереже багато життів. Підсилення та розвиток виробництва безпілотних систем дозволить трансформувати армію і зробити новітні технології сьогоднішньою реальністю. Окремо запрошую нації до розробки програмних рішень, які створять майбутнє цієї сфери», — звернулася до партнерів заступниця.

Черногоренко додала, що успіх наших військових залежить від асиметричної відповіді.

«Українське виробництво вже зараз показує результати, а це — більше 70 зразків безпілотних апаратів, які легалізовані і експлуатуються на передовій. І зараз ми потребуємо допомоги для масштабування», — сказала заступниця.

Країни-партнери висловили підтримку та розуміння доцільності створення коаліції. Про свої наступні кроки вони повідомлять вже 23 січня під час засідання Контактної групи з питань оборони України.