Не 30 гривен: експерт назвав реальний тариф на проїзд в метро Києва

Одноразовий проїзд в київському метро не має перевищувати 8 гривень.

експерт назвав реальний тариф на проїзд в метро Києва
експерт назвав реальний тариф на проїзд в метро Києва

Про це в коментарі заявив експерт громадської кампанії «Євро-патруль"В'ячеслав Коновалов.

«Навіть 8 гривень це багато, тому що великі корупційні складові. Зокрема, під час будівництва столичної підземки кудись зникли десятки млрд гривень під час будівництва метро на Виноградар. Наразі відкрити декілька карних справа щодо розкрадання коштів. Також є корупційна складова, щодо закупок запчастин на вагони. Також класична історія з системою моніторингу надзвичайних подій Яким чином метрополітен раптом виділяючи сотні млн на моніторинг сотні мільйонів гривень проморгали катастрофу на синій гілці метро. Тож куди йшли кошти замісіть моніторингу надзвичайних систем», — каже В. Коновалов.

За його словами, є питання куди йдуть кошти, які місто виділяє на компенсацію проїзду пільговикам.

«Київрада щорічно виділяє з бюджету на це мільярди гривень. Куди йдуть це кошти? Велике питання. Також до війни підземка отримувала гарні прибутки від реклами в метро. Зараз звично доходи впали, однак за нашими підрахунками повз каси проходить десь пів мільярда грн від отримання коштів за рекламу. Стосовно закупівлі вагонів та їх ремонту, нагадаю, що під час війни Варшава передала нам десятки нових вагонів. І таких прикладів ще багато. Все це свідчить, що десятки мільйонів гривень проходять повз каси. Однак чомусь в метрополітені кажуть про збитковість, пропонуючи підняти тарифи до 30 грн на проїзд під час війни», — зазначає В. Коновалов.

На його думку, якщо тарифи піднімуть до 30 грн за разовий проїзд, кияни почнуть пересідати на маршрутки. Адже проїзд вийде вдвічі дешевше.

" Не складно порахувати, що проїдь обійдеться близько 100 грн в день. Адже багато людей ще їдуть до метро на транспорті. Тому багато киян просто не будуть користуватися метро, а пересядуть на маршрутки. Тому питання, чи виграє метро, якщо після підняття тарифів, люди почнуть їздити на маршрутках, бо це вдвічі дешевше", — каже експерт.

На його думку, в Києві варто запровадити не фіксовану ціну на проїзд

«Якщо довжина метро понад 40 км, а в Києві вона 60, то фіксована ціна себе не виправдовує. Хтось їде 2−3 станції, а хтось через все місто. Тому розрахунки мають бути наступні. Зайшов з тебе зняли мінімальну оплату, і вже на виході з карточки знімається вся сума, згідно з якої людина перебувала по часу в метро. Тоді це буде справедлива система. Вона дозволить слідкувати, куди йде дохід і які в метро пасажиропотоки. Зокрема, скільки пасажирів користується метро і яка кількість з них пільговиків. Однак в столиці таку систему не хочуть запроваджувати», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Економічно обґрунтований тариф на проїзд у метро Києва перевищив 30 гривень, натомість реальна вартість — 8. Про це розповів начальник КП «Київський метрополітен» Віктор Брагінський.