Дослідник розповів, як виникла Гетьманщина

Наші патріоти, щоб не вживати термін Малоросія придумали термін Гетьманщина.

С. Коваленко
С. Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«До 1663 року москва змагалася за те, щоб поглинути усе Військо- Запорізьке (так на той час називалася Україна). До речі, назва Україна пішла з Наддніпрянщини. Західна Україна ще довго утримувала за собою назву Русь. Після того, як частиною полків Війська-Запорізького обрали окремого гетьмана Івана Брюховецького, висунутого москвою, московити зрозуміли, що не зможуть поглинути все Військо-запорізьке. Тому вони вирішили піти іншим шляхом. Частину відкусили, де є гетьман, і вони його визнають, а справжній гетьман, який сидить в Чигирині вже не справжній. Це як нинішня схема, коли президента Зеленського в рф називають хунтою, а справжній в них Янукович», — каже дослідник.

За його словами, І. Брюховецькому надіслали умови за якими він мав співпрацювати з московським урядом.

«Брюховецькому не було куди подітися, бо на нього наступало Військо-запорізьке разом з королем Іоанном Казимиром. Тому Брюховецький на все погодився. Тому не Переяславська Рада, а Батуринські статті, був перший юридичний акт з якого почалася його історія Батурина, як пресвитлого величества Війська- Запорізького. Це було зроблено руками наших колаборантів. До речі, це напряму пов’язано з переяславським міфом. Насправді ж Військо-Запорізьке виставило свої умови, а цар під ними підписався. Зазначивши цим, що він визнає умови і згоден їх дотримуватися. А ось Батуринські статті — вже зовсім інша схема. Тоді вже москва диктувала свої умови», — підкреслює дослідник.

За його словами, гетьманщини виникла, як замінник пресвитлого величества Війська- Запорізького.

«Це автономне утворення, яке москва використала для знищення справжнього Війська- Запорізького. Чому ж потім виникла Гетьманщина? Всі події так званої Гетьманщини відбувалися на території ніжинського полку. Це Чорна Рада, Батуринські статті, Глухівські статті, Конотопські статті. Тобто всюди пресвитле величество Війська- Запорізького. А звідки тоді Гетьманщина? В маніфесті Катерини ІІ, присвяченому знищенню Запорізької Січі від 3 серпня 1775 року, зазначено, що ця січ є кримінальною. В кінці маніфесту зазначено, що імені запорізьких козаків треба надати забуття. Тобто було заборонено згадувати про Військо — Запорізьке. Все було заборонено до часів революції 1904- 1905 років. Тоді було прийнято послаблення. Після чого наші українські патріоти, яким була гидкою назва Малоросія, вигадали обхідний маневр. Вони стали називати це державне утворення колаборантського походження. Тобто це фактично ті ж самі днр та лнр, які під керівництвом московитів були вживлені в тіло Війська-Запорізького. Потім з їх допомогою була знищена Україна та Чигирин. Через що була знищена документальна історія Війська-Запорізького. Тож наші патріоти, щоб не вживати термін Малоросія придумали термін Гетьманщина. В тих умовах це було виправдано. Однак, те, що цей термін затягують в наш час — не правильно. Адже заборони Катерини ІІ не має. Тому є можливість називати всі речі своїми іменами. Тому не розумію істориків, які продовжують продукувати термін Гетьманщина. Хоча треба було зібрати конференцію і розказати, як все було насправді», — резюмує дослідник.