Потужний сигнал для всього світу — політолог про схвалення законопроєкту про конфіскацію активів рф на користь України

Те, що Комітет Сенату США схвалив законопроєкт про конфіскацію російських активів на користь України, є потужним сигналом для всього світу.

політолог про схвалення законопроєкту про конфіскацію активів рф на користь України
політолог про схвалення законопроєкту про конфіскацію активів рф на користь України

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Сприймати новину по схвалення окремим комітетом Сенатом США відповідного законопроєкту, як те, що ми можемо використати у тактичній перспективі. Це крок стратегічного характеру на майбутнє. Він потребуватиме подальшого схвалення загалом на рівні Сенату, як Верхньої палати Конгресу США, так і нижньої палати представників. Наскільки це реально в умовах нинішнього року під час виборів, питання велике. Це дуже серйозний політичний сигнал до всього світу, що тему арештованих російських активів потрібно вирішувати з точки зору їх конфіскації та передачі Україні. Однак це питання поки що остаточно імплементоване на рівні законодавства лишу у Канаді», — каже експерт.

Він нагадав, що в рф не так багато американських активів — кілька мільярдів доларів. А ось в Бельгії арештовано 280 млрд доларів російських коштів.

«По темі конфіскації російських активів, як раз основну скрипку гратиме європейський партнер на рівні самого Європейського союзу. Однак такі кроки, як з боку США чи ініціатива Естонії, щодо конфіскації активів рф, не принесуть Україні грошей протягом місяців. Тому маємо отримати два паралельні процеси. З однієї сторони — розвиток теми передачі конфіскованих коштів Україні, однак ми маємо робити все, щоб вказати Конгресу США в необхідності прийняття рішення, щодо 61, 4 млрд доларів. Частина цих грошей має зайти в держбюджет України для покриття його дефіциту. Чим більше затягується це питання, тим нестабільніша ситуація. Тому треба розв'язувати питання зовнішньої допомоги та розвивати тему конфіскацію російських активів на користь України», — резюмує І. Чаленко.