Україна ніколи не була парламентською країною і це дається в знаки — Голомша

Треба зробити, як в США, де президент є головою виконавчою влади, а парламент є двопалатним.

М. Голомша
М. Голомша

Про це під час ефіру заявив Заслужений юрист України, політик Микола Голомша.

«Має бути тріада. Аналіз, прогноз, випередження. Ми маємо реагувати, бути активними. Доносити правду. Ми маємо добиватися відповідних рішень відповідно до Конституції та статуту ООН. Ми повинні говорити про те, чи існує міжнародне право чи не існує. Треба питати у Китая та інших держав, чи поважають вони право та принципи права. Якщо не існує принципів права, то не існує права, як такого. Як ви можете розказувати, що ми маємо віддати частину своєї території? А ви готові віддати частину своєї території? Ви готові простити вбивці вбивство? Тут є принцип невідворотності покарання. Він є єдиним принципом для всіх. Третя складова - це ресурс. Не тільки який нам дають, а який ми маємо формувати тут», — каже М. Голомша.

На його думку, треба підбирати на керівні посади людей зі стратегічним та тактичним баченням.

" Треба дотримуватися Конституції та статуту ООН, розуміючи, що ніхто не має права атакувати чи забирати території. В рф немає війни. Однак в них 24 на 7 працюють заводи. Вони виготовляють боєприпаси, вибухівку, безпілотники для війни з нами. А наша економіка переведена на такі рейки? Все робиться з запізненнями. Гарант має право за це морально розстрілювати. Всі ресурси мають працювати на війну. Ніякі дороги, а все має йти на війну", — каже М. Голомша.

На його думку, Україна ніколи не була парламентською країною і все це дається в знаки. Наразі всім керує президент та не несе жодної відповідальності.

«Треба зробити, як в США, де президент є головою виконавчої влади. Ліквідується адміністрація, Кабмін та створюється єдиний орган. По-друге, треба обов’язково двопалатний парламент. Має бути палата представників та крайова палата. Адже за регіони треба конкретно відповідати. Нам на місцевому рівні треба зробити виборність суддів та шерифів. Важливо, щоб діти шерифу ходили до школи і він був місцевий. В нас комсомольці ленінці з різних регіонів кидають різних людей та не несуть за це відповідальності. Адже найвищий рівень корупції — некомпетентність людини. Як наслідок людина прийшла, набила кишені та пішла. Якщо у нас парламентсько-президентська республіка, тоді в нас головний парламент та голова виконавчої влади. Не можна все змішувати до купи та одноосібно керувати. Тож парламент має себе проявити. Адже саме у такій мутній воді народжується найвищий рівень корупції, яку не ліквідуєш. Якщо людина стала на корупційний шлях, вона вже не зупиниться. Зупинити її зможе лише держава та правоохоронні структури. Не зважаючи на те, що йде війна, суспільство потребує чистоти», — резюмує М. Голомша.