Україна запросила у Канади ракети CRV7

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов повідомив, що Україна попросила Канаду передати некеровані авіаційні ракети CRV7.

Україна запросила у Канади ракети CRV7
Україна запросила у Канади ракети CRV7

Наразі понад 83 тисячі таких списаних ракет перебувають на складі канадської армії в Дандерні, неподалік Саскатуна та очікують на утилізацію.

Три роки тому уряд Канади підписав контракт із приватною компанією на утилізацію цих боєприпасів протягом кількох років.

За словами Буданова, ці некеровані ракети допомогли б Україні протистояти російським військам і заощадили б канадським платникам податків витрати на їх знищення.

«Ми сподіваємося, що це буде безпрограшна ситуація», — сказав очільник ГУР.

За словами Буданова, CRV7 зможуть використовуватися як українськими ударними гелікоптерами, так і наземними пусковими установками для ураження російської техніки.

Україна обговорювала це питання з Канадою, але досі очікує на рішення.

Раніше канадські офіційні особи заявили, що розглядають можливість передачі ракет Україні, але попередили, що CRV7 вже застарілі та можуть бути небезпечними для використання і транспортування.

Однак начальник ГУР зазначає, що українські військові звикли працювати зі старими боєприпасами.

За оцінками України, близько 8 тисяч 70-мм ракет перебувають у нормальному стані, деякі з них досі оснащені боєголовками. Також із непридатних до експлуатації CRV7 можна зняти бойові частини для використання українськими безпілотниками.

У Міноборони Канади проводять випробування, щоб переконатися, що це озброєння є ефективним в експлуатації та безпечним для транспортування в Україну, перш ніж зробити будь-яке потенційне пожертвування.