Візит Борреля в Україну є сигналом для США — політолог

Візит до Києва високого представника ЄС із закордонних справ Жозепа Борреля є сигналом для США, що Європа не залишить Україну і буде допомагати їй до перемоги.

Жозеп Боррель
Жозеп Боррель

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Не думаю, що візит Борреля слід розглядати з тактичної точки зору. Тобто короткострокової перспективи. Адже те, що оголошував Боррель більш стратегічні речі. Наприклад, він сказав, що до кінця року Україні від ЄС будуть надані 1 млн 150 тис снарядів. Де факто Євросоюз не зміг вийти на обсяги 1 млн снарядів до весни. Однак мова йде виключно про безкоштовну допомогу Україні з очку зору снарядів. Паралельно з тим Україна ще замовляє снаряди на контрактній основі. Це ще буде додатково до цього 1 млн 150 тисяч. Візит Борреля має концептуальний характер. Він показав і публічно засвідчив, що Євросоюз посилює свою участь у підтримці України, як у фінансовому, так і у військовому питанні», — каже політолог.

За його словами, візит Борреля показав, що в ЄС будуть підтримувати Україну.

«Однак треба зберігати демократичні стандарти всередині країни, показати плюралізм думок, впровадити необхідні реформи. Тобто з однієї сторони це надихаючий візит, який демонструє, що Євросоюз нас не залишить, але водночас є розуміння, що Україні треба тримати консолідацію єдності для того, щоб отримувати допомогу. Саме на цьому Боррель і наголосив. Має бути консолідація влади, українського політикуму та суспільства. Також Боррель засвідчив, що Україна отримає 50 млрд євро. Тому Україна може розраховувати на фінансову підтримку від ЄС вже в цьому році, починаючи з березня. Це сигнал для США. Зокрема, що вони також мають прийняти рішення по Україні», — підкреслює політолог.

Він підкреслив, що ЄС переформовується на довгу підтримку України.

«Сподобалася фраза Борреля, що йде зміна парадигми від надавати Україні допомогу стільки, скільки знадобиться, до надавання допомоги для перемоги. Це край важливі зміни. Ці речі можуть мати передвиборчий характер, через вибори до Європарламенту. Однак це показує, що Євросоюз збільшує підтримку України», — резюмує політолог.