Дослідник розповів про три століття прихованої української історії

У 1920- 30 роках виникла велика кількість праць з об’єктивною історією України.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Якщо прибрати московську завісу, у XIII-XVIст, яка викидає понад 300 років з нашої історії, то згідно з послами, які у 1681 році позначили початок української історії 1654 роком, то постає зовсім інша історія. І якщо розібратися, то стає зрозуміло, чому вони не хотіли цієї історії. Адже саме в той період заклався новітній український народ. Зокрема, з 1240 року, коли Руссю називалася Київщина та Чернігівщина. Своєю чергою, Галицько- Волинське князівство стало Руссю, бо москва в один бік відтягувала на себе спадкоємність, а Галицько- Волинське в інший», — каже дослідник.

За його словами, реакцією Галичини на ці події стала поява Галицької метрополії.

«Вони змагалися з москвою за руську спадщину. Обі дві сторони хотіли бути єдиними спадкоємцями. Перший, хто кинув виклик теорії про що галицькі русини мають спільне походження з москалями, став Михайло Грушевський, коли вийшов його другий том історії України Русі, який було присвячено 13 сторіччю. Через 20 років після виходу другого тому, утворився срср. Там спочатку не дуже з цим розбиралися тому у 20- 30 роках виникла велика кількість праць з об’єктивною історією України. Потім в срср розібралися у всьому та вирішили всі ці праці прибрати. До 1988 року Грушевський був заборонений. Його в бібліотеках звичайним читачам не видавали. Адже від царської версії історії відмовилися, заявивши, що було три народи, які мали спільне походження та вели політику про злиття народу на основі руського народу. Поступово відбувалася асиміляція українців, білорусів та росіян. Грушевський зруйнував цей міф. Адже Військо Запорізьке (Україна) не просто так утворилося. Це був еволюційний процес», — каже С. Коваленко.

За його словами, варто почитати книгу «Україна під татарами та Литвою» під авторства О. В. Русина, яка допоможе дізнатися правду про історію нашої країни у 13 ст.

«Це потрібно, щоб зрозуміти процес державотворення. Історія України міцно вплетена в загальносвітову історію. Саме тому москва накладала табу на вивчення різних періодів історії України. Якби не було срср, то ми б давно у всьому розібралися та склали правильні враження про нашу справжню історію», — резюмує дослідник.