Порушить цифровий суверенітет — експерт про зберігання податкових даних українців у Польщі

Держава Україна розписується під тим, що в країні не здатні захищати персональні дані.

Експерт про зберігання податкових даних українців у Польщі
Експерт про зберігання податкових даних українців у Польщі

Про це в коментарі заявив експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун.

«Очевидно, що будуть перенесені дані не тільки платників податків, а й практично всіх українців. Сумніваюся, щоб хтось з власників персональних даних давав на це персональний дозвіл. Зокрема, про винесення персональних даних за межі країни. Наприклад, військові хочуть винести частину бойових систем, в яких немає персональних даних. Заради цього приймається окремий закон України. А податкова без всякого закону, своїм рішенням, через Кабмін, чомусь через 2 роки після початку повномасштабного вторгнення рф виносить податкові дані українців у Польщу. Податкова чомусь вважає, що закон їм не писаний. Тобто, таким чином, держава Україна розписується під тим, що в країні не здатні захищати персональні дані», — К. Корсун.

При цьому він підкреслив, що в Україні залишається реєстр військовозобов'язаних та всі інші бази та реєстри.

«Так давайте тоді все виносити в Польщу. Чому один тип даних виноситься до сусідньої країни, а все інше залишається. Зокрема, реєстр військовозобов'язаних, всі дані паспортні дані, документи, водійські посвідчення, адреса реєстрації? Або можливо вони також тихенько виведені за кордон, а ми просто про це не знаємо? Все це наслідок того, в Україні немає захисту персональних даних», — каже К. Корсун.

На його думку, в Україні ніхто не займається захистом персональних даних.

«Хоча в Україні є безліч фахівців, які б могли цим займатися, але вони не працюють в держорганах. Туди беруть не за професіоналізмом, а за персональну лояльність та готовність виконувати злочинні накази. Це головна причина та хвороба, яка зберігається в країні десятиліттями. У владу не йдуть професіонали. Вони там не потрібні. Владі потрібні люди, які крадуть гроші та виконують злочинні накази, що захищають цю владу. Дбати про інтереси народу в цій владі ніхто не хоче. Влада лише думає, як вберегти себе від подальшого кримінального переслідування та удати, що працює на український народ. Хоча насправді, вона працює на власну кишеню», — підкреслює К. Корсун.

За словами експерта, набагато менша ймовірність, що персональні дані українців вкрадуть саме у Польщі, а не в Україні.

«У Польщі буде дублюватися база. І якщо це дозволити, то всі інші дані будуть мігрувати в інші країни, а місцева влада зможе мати до них доступ. До речі, польська влада буде зацікавлена виявити українців, які живуть у Польщі, щоб дізнатися чи платять вони податки в Україні та скільки заплатили. Офіційно таку інформацію отримувати складно, а тут вона буде прямо в базі даних, яку вони зможуть подивитися без дозволу. Українці це ніяк не проконтролюють. Таким чином буде порушено цифровий суверенітет України. На жаль, наші інтереси представляють некомпетентні, безвідповідальні люди. А якщо завтра зі всіма персональними даними до Польщі переїде Дія, а потім всі реєстри у різні країни. Останній крок — вже офіційно роздавати дані з реєстрів або продавати їх. Тенденція деградації захисту персональних даних в Україні йде вниз», — резюмує К. Корсун.