Втрати від війни — майже 500 мільярдів: експерт розповів чи відновиться економіка України

Відродити економіку після війни, ми зможемо не раніше чим через 10 років.

Втрати від війни - майже 500 мільярдів
Втрати від війни - майже 500 мільярдів

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Масштабне відновлення української економіки розпочнеться тільки після військово- політичної перемоги України. Це відновлення буде відбуватися з різних джерел. Найбільше — з державних, корпоративних та приватних активів. Друге джерело — це уряди десятки країн світу, які підтримують Україну. Третє джерело — це міжнародні фінансові інституції», — каже А. Новак.

За його словами, час відновлення економіки буде різний.

«Відновлення інфраструктури, відновлення житлового фонду, відновлення промислових об’єктів, потребує різного часу та фінансування. Однак відродити економіку після війни, ми зможемо не раніше чим через 10 років», — зазначає А. Новак.

На його думку, відновлення української економіки треба починати зі стратегії або економічної моделі.

«Без цього все завершиться лише відбудовою фізично зруйнованого, але не призведе до підвищення рівня життя в Україні. Над цим треба було працювати з перших років незалежності. Відсутність економічної моделі або стратегії і є причиною поганого стану української економіки та низького рівня життя українців. При тому, що в нас найбагатші в Європі ресурси. Тому цю помилку треба виправляти хоча б уже за наслідками війни», — підкреслює експерт.

На його думку, відсутність економічної моделі або стратегії було елементом гібридної війни.

«Це наносило максимальну шкоду українській економіці. Саме тому так було проведено приватизацію і ключові галузі економіки попали у російську власність та співвласність. Зокрема, українська енергетика та нафтопереробні заводи. Саме тому постійно відбувалася девальвація національної грошової одиниці, а українська економіка не розвивалася», — підкреслює А. Новак.

За його словами, після завершення війни треба буде відновлювати практично всі галузі.

«рф обстрілює не окремі об’єкти, а руйнує все підряд. Тоді треба буде відбудовувати інфраструктуру, промисловість та житловий фонд. А також соціальний фонд — школи, садки, лікарні та навіть зерносховища. І все це займе що найменше 10 років», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що внаслідок збройної агресії рф проти України втрати склали майже 500 мільярдів дол. Найбільше постраждали сектори торгівлі, промисловості, сільського господарства, енергетики і транспорту. Вони потребують значних коштів на відновлення. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.