Військовий експерт розкритикував ініціативу Арахамії закривати ділянки фронту людьми замість зброї

Нардеп від «Слуги народу» Давид Арахамія такими заявами в черговий раз намагається привернути увагу Заходу до плачевного стану обороно-промислового комплексу України.

Давид Арахамія
Давид Арахамія

Про це в коментарі заявив експерт з військових питань Інституту євроатлантичного співробітництва Ігор Козій.

" А що Арахамія не знає, хто роззброював країну? Якщо він цього не знає, то може подивитися листи будь-якого Верховного головнокомандувача та притягнути винних до відповідальності. Якщо Арахамія не знає, де взяти зброю, то можна продати майно людей, які роззброювали державу, знищували склади та оборонні підприємства, замість того, щоб займатися питанням укріплення безпеки та оборони. Тому мені здається, що Арахамія пробує дивитися не в тій бік. Гроші є в Україні? Так, є. Золотовалютний запас також є. Якщо він не знає, де взяти гроші, то хай звертається до олігархів, які з’явилися завдяки людині, яка більшість оборонних підприємств помножила на нуль чи дозволила це зробити", — каже І. Козій.

На його думку, спроба Д. Арахамії закрити це питання життями військовослужбовців, то він нічого не зробив, для того, щоб їх захистити.

«Чому до цього часу не було прийнято інститут військового омбудсмена. Чому сьогодні нехтуються права та свободи військовослужбовців. Тому що немає відповідного інституту. Також чому у нас до цього часу немає військової адвокатури? Можливо військових хочуть використовувати у якості живого м’яса? По -іншому коментувати це просто неможливо. Не чув, щоб тими чи іншими можновладцями були створені оборонні лінії з виробництва 1 млн дронів. Хоча той же олігарх Ахметов може виробляти їх за кордоном. Олігарх Пінчук може виробляти дрони в Україні. Всіх олігархів треба залучати до оборони країни. Однак ще існує інше питання, яке треба терміново вирішувати. Арахамія каже про допомогу від Заходу, а чим займалася ця влада, починаючи з 2019 року? Що вона створила у секторі ВПК? Може настав час саморозпуститися парламенту. Хоча це крок буде грати на руку рф. Однак треба, щоб до влади прийшли фахові люди, а не крикуни та корупціонери», — підкреслив І. Козій.

Він підкреслив, що заяви нардепа Д. Арахамії ніщо інше, ніж чергова спроба привернути увагу Заходу до плачевного стану обороно-промислового комплексу України.

«Крики про допомогу та політика державного жебракування вже не нова. Вона вже тягнеться 10 років. За цей час можна було багато чого зробити, крім знищення складів та арсеналів з боєприпасами», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що за словами голови фракції Слуга народу Давіда Арахамії, що в разі зменшення або нестачі допомоги від США буде необхідно провести додаткову мобілізацію українців.

«Якщо буде допомога менша, нам треба більше мобілізувати людей. Якщо допомога буде більше, тоді коефіцієнт озброєності зростає і тоді вам треба менше людей, тому що ви можете деякі ділянки фронту закривати умовно зброєю, і вам не треба стільки людей», — заявив Арахамія.