Створюється матриця безпеки — політолог про безпекову угоду між Україною та Данією

Данія заявила про підписання двосторонньої безпекової угоди з Україною. А це означає, що створюється матриця безпеки.

Данія заявила про підписання двосторонньої безпекової угоди з Україною
Данія заявила про підписання двосторонньої безпекової угоди з Україною

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Підписання двосторонньої угоди з Данією є приємною неочікуваністю. Оскільки було заявлено про фінальну стадію переговорів з Італією та Канадою. До речі, Данія на другому місці за рівнем підтримки у відношенні до власного ВВП. Тому Данія потужно працює над підтримкою України», — каже І. Чаленко.

Він наголосив, що до декларації країн G7 приєдналося понад 30 держав.

«Це показує, що створюється матриця безпеки, яка вказує на конкретні зобов’язання кожної з цих держав перед Україною. Але є спільні позиції. Зокрема, реагування протягом 24 годин у разі нової агресії з боку російської федерації, після завершення цієї війни. Також заморожені російські активи будуть такими доти поки рф не виплатить компенсацію за все зруйноване на території України. Також є питання фіксації на папері того рівня підтримки, який надає конкретна держава. В даному випадку Данія. Відповідна угода буде діяти протягом 10 років. Єдиний поки станом на зараз цікавий момент, чи буде там висвітлена пряма підтримка євроатлантичного курсу України. Тому що в угоді Британії та Франції чітко прослідковується підтримка нашої країни саме у натівському руслі. В німецькій угоді - це було більш загальне описано. Тобто Німеччина не хотіла ризикувати певними нормами з точки зору євроатлантичного майбутнього», — підкреслив політолог.

Він наголосив, що Данія — це друга країна після Естонії, яка дійсно показує максимальний рівень підтримки у відношенні до власного ВВП.

«Тобто угода між Україною та Данією — дуже хороша новина», — резюмує політолог.