Будапештський меморандум виявився «розводняком» світового масштабу — підприємець

Програма з ядерного роззброєння коштувала американцям близько 1 млрд доларів. Однак як виявилося московити всіх дурили, а не роззброювалися.

Іван Пєтухов
Іван Пєтухов

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив підприємець Іван Пєтухов.

" До цього часу рфія використовувала розмову щодо застосування ядерної зброї, як елемент залякування і тиску на світове товариство, щоб не заважали їй знижувати нас українців. Нагадаю, що у 90-ті роки почалося ядерне роззброєння. Зокрема, проводилася і утилізація ядерної зброї. Тут вартує також згадати про Будапештській меморандум і добровільну відмову України від ядерної зброї, в майбутньому вважаю що вже ніхто не піде на такий жорсткий «розводняк»", — каже І. Пєтухов.

Він підкреслив, що після розвалу срср Україна успадкувала третій у світі арсенал ядерної зброї.
«Зокрема, 176 міжконтинентальних балістичних ракет у пускових шахтах, понад 4 тисячі ядерних боєзарядів. Для порівняння у Франції їх зараз триста одиниць, а у Британії — трохи більше двох сотень. 2 червня 1996 Україна офіційно втратила ядерний статус. Станом на 1999 рік, в нас залишалося 8 літаків ТУ-160, 3 літаки ТУ -95, які ми виміняли за борг рфії за газ. Коли нам кажуть, що ми маємо у когось щось просити з капелюхом. Ця програма з роззброєння коштувала американцям близько 1 млрд доларів. До речі, американці також зменшили свій ядерний арсенал заради світової безпеки, а московити їх дурили, а не роззброювалися. Тобто, коли в США вирішили покращити світ, росіяни вирішили схитрувати для того, щоб потім напасти та залякати світ. Тобто зробити те, що не зміг зробити в свій час Гітлер — почати захоплювати та поневолювати вільні народи», — зазначає І. Пєтухов.

За його словами, зараз у світі девʼять «ядерних держав». Пʼять із них — учасниці договору про нерозповсюдження ядерної зброї: США, Китай, Велика Британія, Франція та росія.

«Ще три країни мають ядерну зброю, але не входять до договору — Індія, Пакистан, Північна Корея (вийшла з договору 2003 року).

Також є інформація що Ізраїль має власну ядерну зброю (з кінця 1960-х років, але не декларує її наявність, мабуть вірно роблять. За даними американської Асоціації з контролю за озброєннями, станом на січень 2022 року у світі нараховувалося приблизно 13 080 ядерних боєголовок. Найбільше у росії — понад шість тисяч. З них 1458 розгорнутих, 1760 списаних, решта — у запасі", — резюмує І. Пєтухов.

Довідка

Будапештській меморандум — міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу.