Стало відомо, звідки Німеччина залучить 120 тисяч снарядів для України

Стали відомі деталі угоди про поставки Україні понад сотні тисяч артилерійських боєприпасів, які анонсувала Німеччина.

Артилерійські 122-мм снаряди належать до боєприпасів ще радянського калібру
Артилерійські 122-мм снаряди належать до боєприпасів ще радянського калібру

Про це повідомило видання Spiegel із посиланням на джерела в міністерстві оборони ФРН.

Журналісти видання розповіли, що 120 тисяч артилерійських боєприпасів, анонсованих урядом Німеччини 16 лютого у новому пакеті військової допомоги, були замовлені в Болгарії.

Усі законтрактовані болгарські боєприпаси, згідно з пресрелізом, мають бути передані Україні упродовж 2024 року.

Головний фахівець департаменту оборонних закупівель та відповідальний за пошук озброєння для України генерал Крістіан Фройдінг зазначив, що грошей не бракує. Лише на 2024 рік Німеччина виділила близько 7 млрд євро. Головною проблемою залишається наявність самих боєприпасів на світовому ринку.

«На жаль, артилерійські боєприпаси та зенітне озброєння не є широко доступним у всьому світі», — наголосив Фройдінг.

Артилерійські 122-мм снаряди належать до боєприпасів ще радянського калібру. Вони застосовуються на гаубицях Д-30 та самохідних установках 2С1 «Гвоздика», що широко використовуються в українській армії.

Виробником снарядів цього калібру та одним із найбільших гравців на світовому ринку в ніші радянського озброєння на сьогодні є Болгарія.

Головним виробником цих снарядів у Болгарії є завод «Дунарит» в Русе. Він випускає широкий асортимент артилерійських боєприпасів радянського зразка, зокрема, 122-мм постріли роздільного заряджання.

Втім, через високий попит на продукцію, спричинений російсько-українською війною, у Болгарії відновлюють й інші потужності, що були законсервовані протягом останніх десятиліть.

Наприкінці 2023 року стало відомо, що завод у місті Костенц, котрий належить державному холдингу TEREM, запрацює знову після 35 років простою. Він був виробником 122-міліметрових снарядів, однак його зупинили у 1988 році.

Не виключено, що з появою нових потужностей саме новий завод міг отримати частку німецького замовлення на постачання боєприпасів для України.