Скандал з Польщею: українську агропродукцію вивозитимуть через Румунію — політолог

Швидкому врегулюванню конфлікту між Україною та Польщею заважає кілька факторів.

Скандал з Польщею
Скандал з Польщею

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Володимир Воля.

«Україна відстоює своє право постачати свою агропродукцію на ринок ЄС. Однак європейські фермери, особливо польські виступають проти цього. Сварка між Польщею та Україною — була б найбільшою дурістю. Адже Польща наш найближчий союзник, який є для нас стратегічно-територіальним коридором для постачання усієї західної допомоги. Тому думаю, що все рухається у напрямку компромісу, де буде обговорено, що українська продукція буде обмежено постачатися на європейський ринок. Натомість буде більш чітко фіксуватися саме транзит пересування цієї продукції територією не лише Польщі, але й всього Євросоюзу. Тут треба згадати слова польського єврокомісара, що головними покупцями української агропродукції будуть держави поза межами ЄС. Думаю, що поступово буде досягнуто компроміс на такий пакетний сценарій», — каже політолог.

На його думку, транзит до Польщі більше не буде сірим, а всі перевезення ретельно охоронятимуться та контролюватимуться.

Також буде додатково обмежено ввезення української агропродукції по багатьох позиціях на увесь ринок ЄС.

«Тобто почнеться встановлення квот на окремі види української аграрної продукції. Головний транспортний коридор для української агропродукції — південний напрямок. Зокрема, через Румунію, Середземне та Чорне море. Думаю, що цей транспортний коридор в найближчі місяці буде активно розвиватися. Адже головний ринок для української агропродукції — це не ЄС. Після того, як це буде зафіксовано далі залишиться врегулювати політичний фактор. Місцеві вибори та вибори до Європарламенту. Тут можливе підігрування з боку проросійських сил Польщі. Однак думаю, що у березні питання з українським зерном буде вирішено чи буде досягнуто згоду з приводу нового регламенту, як регулювати український агро транзит до країн ЄС. Можливо бути йти про зменшення агропродукції, яка реалізовується на території Євросоюзу «, — підкреслює політолог.

Нагадаємо, що сварка між Україною та Польщею через «зернове питання» стала б найбільшим ідіотизмом в історії взаємин двох країн. Необхідно знайти розв'язання проблеми. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.