Що ховає візит Зеленського в Саудівську Аравію та чому Ердоган заговорив про перемовини між Україною та рф — відповідь експерта

Візит президента Володимира Зеленського до Саудівської Аравії та заяви президента Туреччини Р. Ердогана свідчать про те, що відбувається комунікація та обмін думок за посередництва певних лідерів держав.

Ігор Чаленко
Ігор Чаленко

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Чаленко.

«Туреччина надає свій майданчик вона не сприяє, як сторона перемовного процесу для досягнення тієї чи іншої мети. Вони лише, як третя сторона забезпечать умови для проведення перемовин. Те, що сказав Ердоган під час онлайн виступу на форумі в Албанії, зафіксувало його позицію, що Туреччина знаходиться в цьому процесі», — каже політолог.

Він нагадав, що напередодні форуму в Албанії В. Зеленський літав до Саудівської Аравії, куди також перед візитом президента України літав представник держдуми рф Володін.

«Відчувається, що відбувається комунікація та обмін думок за посередництва певних лідерів держав. Однак це ще не перемовини. Таким чином Туреччина також вказала, що вона займає ключову роль в певному обміні думками, консультаціями. Адже можна прослідкувати візити американських високопосадовців, і як раз там випадково з’являється літак Романа Абрамовича, який займає не останню позицію в цих питаннях. Комунікація продовжується. А Ердоган в котре підкреслює, що він згоден надати майданчик для перемовин. Ситуація по суті не змінилася. Вона була така саме ще рік та пів року тому. Все це відбувається неофіційно. Нагадаю, щодо офіційних перемовин, то турецький вектор зірвався навесні 2022 року. Однак Туреччина не відступає від своїх позицій», — каже політолог.

На його думку, якщо рф та Україна вирішать відновити роботу переговорної групи, то очевидно їм буде потрібне місце для перемовин.

«А Туреччина своїми заявами демонструє, що сторони можуть повернутися до Стамбулу и приїхати в Анкару, де продовжувати пошук врегулювання війни в Україні. Однак це не новий формат. Нагадаю, що всі попередні формати, пов’язані з Туреччиною або фактично припинили свою роботу, як зерновий коридор, або не змогли розвитися у прийнятті якихось рішень, як це було з перемовним процесом навесні 2022 року. Єдине, що Туреччина залучена у питанні звільнення українських полонених. Комунікація працює, а Ердоган використовує свою роль, як певного медіатора між країнами Заходу, рф та Україною. В цьому і була суть його виступу на конференції у Албанії», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Туреччина готова відновити процес переговорів між росією та Україною, який раніше відбувався в Стамбулі. Про це заявив президент країни Реджеп Ердоган під час відеозвернення до учасників саміту Україна — Південно-Східна Європа 28 лютого.